Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Završena jubilarna 20. SEMPL konferencija: Koliko je svetla budućnost medija?

  Najveća regionalna konferencija o medijskim trendovima SEMPL, održana u Grand Hotelu Bernardin u Portorožu, tokom dva dana okupila je više 1,200 učesnika iz celog Jadranskog regiona. Jubilarno izdanje konferencije, u organizaciji Media Pool-a, ugostilo je više od 20 govornika iz celog sveta koji su održali 14 radionica i seminara. Teme su u fokus stavile aktuelne trendove iz sveta medija i marketinga, koji se sve više vezuju za napredne tehnološke alate.

  Kako će mediji izgledati 2030. godine?

  SEMPL konferenciju, čiji domaćin je bio engleski glumac i producent Julian Rhind-Tutt, otvorio je Dean Donaldson, jedan od osnivača i direktor kompanije Kaleidoko, Velika Britanija, koji je govorio o prilikama za medije u 2030.godini kada bi svet mogao biti znantno drugačiji. Međutim, već postoje naznake koje otkrivaju kako će veštačka inteligencija, blokčejn i genetika transformisati sve sfere u narednih 10 godina.

  Emma Winchurch-Beale, direktorka internacionalne prodaje u Washington Post-u i predsednica World Media Grupe (WMG), koja ujedinjuje najveće svetske medije, prezentovala je rezultate istraživanja svojih čitalaca. Čitaoci WMG brzo prihvataju i prvi imaju tehnološki inovativne proizvode, i takođe će pre kupiti brendirane proizvode koji se reklamiraju u internacionalnim medijima. Oni su influenseri u oblasti tehnologije, finansija/investicija i mode. Zbog toga su reklame objavljene u kredibilnim i kvalitetnim medijima primećenije i efektivnije, prema rečima Winchurch-Beale.

  Dr. Andrea Malgara, partner u MediaPuls Grupi, Nemačka, fokusirao se na efektivnost video reklama, ukazujući na to da su TV reklame još uvek najefektnije, praćene reklamama na YouTube-u, kako na desktop računarima tako i na mobilnim platformama, dok najmanje uticaja imaju video postovi na Facebook-u.

  Šta ubija vaš brend?

  Brendovi bi trebalo da izbegavaju klišee jer su oni najveći neprijatelji, poručio je David Brier, američki dizajn i brend ekspert. Za njega, brending je umetnost izdvajanja koja udiše život u proizvode i daje im značenje. “Ako pratite aktivnosti konkurenata, ni po čemu se ne razlikujete, nemate jedinstven glas i vaša priča nije jasna, bićete samo još jedan proizvod na polici”, upozorio je.

  Dennis Yuscavitch, potpredsednik produktnog marketinga na globalnom nivou u kompaniji Outbrain, veruje da će preživeti samo brendovi koji nauče da komuniciraju direktno sa potrošačima. Brendovi koji koriste digitalnu platformu uveliko uništavaju osnove tradicionalnih industrija. A šta tradicionalni brendovi mogu naučiti od njih? “Brendovi koji koriste digitalnu platformu se ne plaše neuspeha, često greše i mnogo nauče iz tih grešaka. Iznad svega, opsednuti su potrošačima”, naglasio je Yuscavitch.

  Posvetite 10% svog vremena razmišljanju o budućnosti

  Jedan od najpopularnijih govornika na SEMPL-u, Peter Hinssen, belgijski serijski preduzetnik, govornik i autor bestselera, u svojoj poslednjoj knjizi piše o “Danu posle sutra”. Govorio je o pionirskim organizacijama koje su, svojim neverovatnim inovacijama prodrmale mnoge industrije. U Portorožu je naglasio i savetovao učesnike da odvoje 10% svog vremena, budžeta i osoblja na radikalne eksperimente za “Dan posle sutra”, misleći ne samo na ono što će se desiti za godinu-dve, već u narednih pet ili 10 godina.

  Rustam Ziganshin, partner prodaje za Centralno-istočnu Evropu u Facebook-u, je govorio o važnosti pristupa “prvo mobilni”, jer se korišćenje mobilnih uređaja povećava svuda u svetu. Video je postao glavni izvor traženja, razmatranja i kupovine, što nije iznenađujuće jer ljudi koriste video sadržaj tokom celog dana. Ovo takođe podrazumeva drugačije razmišljanje o brendovima, koji bi trebalo da se više fokusira na strategije mobilnih platformi.

  Wes Schaefer, američki preduzetnik i trener prodavaca sa nadimkom “šaptač prodaje”, ukazao je na vezu između prodaje i marketinga. “Odličan marketing čini prodaju lakom. Ali odlična prodaja čini odličan marketing mogućim”, tvrdi Schaefer. On ima jednostavan savet za sve prodavce: “Tražite načine da služite ljudima. Budite empatični i, iznad svega, dobro slušajte”.

  Važnost saradnje u svepovezanom svetu

  Učesnici SEMPL konferencije su drugog dana takođe mogli da posete mnoge radionice i seminare. Modna dizajnerka iz Slovenije, Nina Šušnjara, predstavila je svoju kreativnu saradnju sa slovenačkim i globalnim brendovima, Andraž Zorko (Valicon), Roman Zatler (Delo) i Aleksander Bratina (Večer Group) su predstavili rezultate novog slovenačkog istraživanja o čitanju i čitaocima (RBB), Vera Lloyd-Thomas (Kreativa New Formula) je razotkrila misteriju zvanu “big data” i dala savete o njihovom korišćenju. Urban Cvek i Sebastjan Novinšek Jelovšek (Influee) fokusirali su se na marketing influensera, Damjan Planinc (Get Interactive) govorio je o tome kako veštačka inteligencija i interaktivnost dozvoljavaju efektivniji mobilni marketing, Robert Petković (Bruketa & Žinić & Gray) prezentovao je metričke sisteme za korišćenje u marketinškim izveštajima, a Anja Rus (Red Orbit) je otkrila kako napraviti optimizovano “post-klik” iskustvo kada je najveća prednost marketera ciljana početna stranica.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE