Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Umetnost, kreativnost, slikanje (Unsplash)

  Zašto svom poslu treba da pristupite kao umetnik?

  Kreativnost nije rezervisana samo za umetnost. Ne morate da budete „kreativna“ osoba da biste iskoristili taj osećaj energije, čuđenja i mašte — i primenite umetnost u svom poslu.

  Bez obzira šta radite i kome služite kao preduzetnik, možete da usmerite svog unutrašnjeg umetnika da izgradite uspešan posao. Evo kako možete da prilagodite mentalitet umetnika da biste pokrenuli i održali pravi posao sa brendom.

  Budite verni sebi i svom brendu

  Zašto ste se uopšte sami počeli? Šta vas je navelo da uzmete taj zalogaj i pokrenete sopstveni biznis? Velika je verovatnoća da je to zato što ste želeli da stvorite nešto svoje — nešto originalno i iskreno. Možda ste takođe želeli slobodu da ostvarite ideju i da budete sami sebi šef .

  Umetnici to rade sa svakim novim delom koje stvore, bilo da je u pitanju slika, film, fotografija ili skulptura. Imaju jedinstvenu viziju u svojim glavama koju treba oživeti kroz svoju umetnost. Oni su takođe gospodari svog vremena. Često oni diktiraju koliko sati rade i s kim rade.

  Sijalica, kreativnost, umetnost (Unsplash)

  Sijalica, kreativnost, umetnost (Unsplash)

  Ono što pravi umetnici ne rade jeste da kreiraju kopiju nečega što već postoji. Možete biti inspirisani drugim umetnicima, iskustvima, stvarima koje vidite ili onim što osećate, naravno. Ali kopiranje tuđeg dela? Ne samo da je to loše za posao, već je loše i za vaš kreativni duh (da ne spominjemo da to, ograničava vašu slobodu da budete kreativni). Utirite svoj put. Poštujte tu viziju koju ste imali za svoj posao kada ste je prvi put pokrenuli. Držite se svojih vrednosti i izgradite autentičan posao na koji možete biti ponosni.

  Verujte svojim veštinama i idejama

  Ako još niste pokrenuli svoj posao ili ste trenutno na raskrsnici, možda vam je sada teško da utrete svoj put. Evo kratke vežbe koja će vam pomoći u tome:

  Udahnite duboko, duboko. Zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim izdahnite. Bilo je lepo, zar ne? Sada, na trenutak zaboravite sve specifične detalje kada je u pitanju vaš posao (nemojte ih potpuno zaboraviti, samo ih stavite na pauzu). Razmislite zašto ste zaglavili u donošenju odluke ili previše razmišljanja.

  Da li je moguće da ne verujete svojim instinktima? Da brinete da vaše veštine, ideje i mišljenja nisu dovoljno dobri? Oni su dovoljno dobri. Dovoljno ste dobri. Vaša vizija poslovanja je validna. Tvoj glas treba da se čuje. Imate veštine i kvalitete da to ostvarite.

  Govoreći o veštinama, mnoge veštine koje posedujemo i usavršavamo kroz svoj rad su zapravo univerzalne. Veštine kao što su prilagodljivost, inovativnost, nezavisnost i komunikacija, na primer, mogu se primeniti na svakoga u bilo kojoj oblasti.

  Sijalica, kreativnost, umetnost (Unsplash)

  Sijalica, kreativnost i posao (Unsplash)

  Napravite nešto što vam treba

  Uz umetnost, uvek želite da stvarate za sebe. Ovo ide ruku pod ruku sa postojanjem brenda. Želite da svoju umetnost (ili viziju vašeg poslovanja) izvedete autentično, ali vaša svrha je takođe važna. Stvorite iskustvo za sebe pre svega, znajući da će ono što proizvedete imati odjek kod drugih ljudi.

  Stavljanjem sebe na prvo mesto možete se osećati neprijatno ako niste navikli na to. Ali nelagodnost i suočavanje sa nepoznatim je zapravo ključni deo kreativnosti. Potrebna je praksa (i malo vere) da biste verovali svom kreativnom procesu i svojoj viziji.

  Kreiranje za sebe može biti težak koncept za vlasnike preduzeća koji služe klijentima ili kupcima. Želite da vaši proizvodi ili usluge budu prilagođeni potrebama drugih, naravno. Ali ne dozvolite da potrebe drugih ljudi pomrače vaše. Ako prepoznate potrebu za nečim, i drugi će.

  Posao, samopouzdanje (Unsplash)

  Posao i kreativnost (Unsplash)

  Gledajte na svoj posao okom umetnika

  Kada posao cveta, vaši dani mogu da prolete u trenu. U zavisnosti od toga šta radite, možda ćete satima sedeti za svojim stolom, provoditi većinu vremena putujući ili se zaglaviti u jednom prostoru veći deo dana.

  Međutim, ako radite ono što volite, možda nećete primetiti kada vreme prođe ovako. Možda i nije tako loša stvar. Ali zapamtite da s vremena na vreme protresete stvari, makar samo da biste nahranili tu kreativnost u sebi.

  Entrepreneur savetuje da uhvatite svoje okruženje okom umetnika. Izađite napolje, udahnite prirodu ili doživite nešto drugačije kad god možete. Taj prekid monotonije, taj mali komad spontanosti, to može učiniti čuda za vaše poslovanje. Može čak da inspiriše vaš rad, baš kao što bi to bio umetnik.

  Budite autentični. Verujte sebi . Napravite nešto svoje, za vas same. I unesite tu kreativnu energiju i maštu u svoj rad. Možete da primenite ove umetničke principe u svom poslu, čak i ako niste umetnički tip ili radite u kreativnom polju. Oni će vam pomoći da proverite zdravlje vašeg poslovanja, kao i vašu strast prema poslu koji obavljate.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE