Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  IKEA Ivana Vuketić

  Zašto su interne komunikacije mnogo više od produciranja sadržaja?

  Piše: Ivana Vukelić Co-worker communication leader, IKEA Southeast Europe, member of topIC_community

  Interne komunikacije dugo su smatrane “nice-to-have“ značajkom koju bi kompanije aktivirale kada je bilo potrebno zaposlenima prenijeti poruku i informirati ih o onome što se događa unutar kompanije. Vrlo jednostavno, ali i bezlično. Tada je svrha internih komunikacija bila jasna – osmisliti, napisati i oblikovati informaciju te je poslati zaposlenima.

  Danas, situacija je bitno drugačija, uz nove načine rada promijenile su se i potrebe zaposlenih kako konzumiraju informacije koje dobivaju od nadređenih, a posebno im je postalo važno razumijeti zašto moraju znati tu informaciju, što s njome napraviti i ima li u njoj autentičnosti i osobne uključenosti onoga koji komunicira. Za takvo nešto, interne komunikacije ne mogu biti više samo novinska redakcija koja producira u ime onih koji žele poslati tu informaciju, već jedino partner i savjetnik koji pomaže onome koji želi komunicirati kako da sam to učini, napiše i izgovori poruku, jer jedino time gradi se povjerenje, autentičnost i podržava kultura organizacije.

  INTERNI KOMUNIKATOR POSTAO JE VAŽNA KOMPONENTA TRANSFORMACIJSKIH INICIJATIVA UNUTAR KOMPANIJA

  Stoga, interne komunikacije polako dobivaju ono što im je potrebno da bi biznisu i kulturi dali zajednički nazivnik u ime zaposlenih – strateško mjesto za stolom. Još jedna stvar time dobiva na značaju, a to je da se interne komunikatore puno ranije uključuje u proces komunikacije neke teme, procesa ili projekta gdje dobivaju pravovremeni uvid u „zašto” je važna ta tema i priliku da postavljaju pitanja kojima će unaprijediti komunikaciju koja slijedi o toj temi.

  Osim što je partner i savjetnik svakome unutar organizacije tko želi komunicirati, interni komunikator je i onaj koji osnažuje komunikacijsku vještinu svakog zaposlenog. Komunikacija je kompetenca koju svatko posjeduje, netko je u njoj više samopouzdan, netko manje, no uvijek se može nadograditi, a zadatak internog komunikatora je da mu u tome pomogne i educira kako se poruka može podijeliti na koncizan i zanimljiv način, kao i zašto je storytelling toliko važan za povezivanje sa timom i ostalim kolegama u kompaniji. Dodatno, uz promjene koje su nam se uvukle kao konstanta u naše profesionalne i privatne živote, interni komunikator postao je važna komponenta transformacijskih inicijativa unutar kompanija, te uvelike utječe na to kako zaposleni percipiraju promjenu, osjećaju li podršku i razumiju li benefite promjene za sebe i za kompaniju.

  USPJEŠNA INTERNA KOMUNIKACIJA STVARA OKRUŽENJE MEĐUSOBNOG RAZUMIJEVANJA

  Interne komunikacije obuhvaćaju širok raspon aktivnosti, puno veći od samog produciranja kvalitetnog sadržaja i za njihov daljnji razvoj kao strateške funkcije, potrebno je da ohrabrivati stručnjake u ovoj oblasti da se kontinuirano educiraju, postavljaju pitanja, osluškuju što zaposleni kažu i žele, a prije svega da nikad ne prestanu biti znatiželjni, adaptivni, empatični i kreativni. Uspješna interna komunikacija stvara okruženje međusobnog razumijevanja, povezuje ljude na različitim funkcijama te im omogućuje da njihova poruka – koja ima svoju svrhu – informira i inspirira svakoga na akciju.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: IKEA Southeast Europe

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE