Zašto FPN uvodi test opšte informisanosti i PRIMER jednog testa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto FPN uvodi test opšte informisanosti i PRIMER jednog testa

  Od ove godine, na prijemnom ispitu za studije novinarstva na Fakultetu političkih nauka (FPN) budući studenti će polagati test opšte informisanosti.

  Na sajtu tog fakulteta pre nekoliko dana objavljene su dve pilot verzije testa iz opšte informisanosti:

  Neka od pitanja koja se mogu naći u testu su:

  U kojoj državi su se održale Zimske olimpijske igre 2022. godine?

  1. Austriji 2. Kini 3. Japanu 4. Francuskoj 5. Rusiji

  Šta je Severni tok?

  1. Rečni sliv 2. Gasovod koji povezuje Rusiju i Evropu 3. Poznati Hičkokov film 4. Ništa od navedenog 5. Otapanje glečera na Severnom polu

   U kojoj državi se nalazi izvor reke Tise?

  1. Ukrajini 2. Slovačkoj 3. Srbiji 4. Rumuniji 5. Mađarskoj

  Zbog čega FPN uvodi test opšte informisanosti?

  Fakultet političkih nauka je akademske 2021/22 godine uneo promene u prijemni ispit.

  Razlog tome su promene u srednjoškolskom gradivu u vezi sa predmetom Ustav i prava građana, kao i to što je dotadašnji prijemni ispit na FPN-u bio kompleksan, s obzirom da se sastojao iz provere znanja iz čak tri predmeta.

  Svi studenti će imati 30 pitanja iz opšte informisanosti, i po 30 pitanja iz predmeta koji sami biraju, a koji je u skladu sa smerom koji se upisuje.

  Test iz opšte informisanosti zamenio je predmet Ustav i pravo građana koji su studentni do sada na prijemnom ispitu morali da polažu.

  Studenti novinarstva će, osim opšte informisanosti, morati da polažu jedan od dva predmeta, Srpski jezik ili Sociologiju.

  Studenti politikologije i međunarodnih odnosa biraće između Istorije i Sociologije, a studenti socijalnog rada između Psihologije i Sociologije.

  Kako su za BIZLife portal ranije naveli sa Fakulteta političkih nauka, u velikom broju srednjih škola u Srbiji prestao je da se izvodi predmet Ustav i prava građana od školske 2021/22. godine.

  “Kao što pretpostavljate, sadržaj ovog predmeta izuzetno je važan za studije na Fakultetu političkih nauka i predstavljao je specifičnost prijemnog ispita na FPN-u. Ceneći veliku opterećenost maturanata, naročito tokom pandemije KOVID-19, ali i bez toga, smatrali smo da je potrebno preispitati prijemni ispit koji sadrži ovaj predmet”, navodi za BIZLife portal Natalija Perišić, prodekan za studije prvog stepena visokog obrazovanja na FPN.

  Prijemni drugačiji u odnosu na sve fakultete

  Kako dodaje, osim toga, prijemni na FPN-u sa tri predmeta za polaganje bio je kolmpleksan i drugačiji od svih fakulteta.

  Sa Fakulteta ističu da su promenili prijemni u želji da ponude fleksibilan prijemni ispit (koji bi omogućio maturantima da ga delimično sami dizajniraju) i koji će biti uporediv sa prijemnim ispitima na drugim fakultetima.

  “Smatramo da će test opšte informisanosti pomoći maturantim da kompenzuju neke potencijalne nedostatke sistema ocenjivanja u srednješkolskom obrazovanju, tj. razlika u kriteirijumima ocenjivanja u različitim školama. Smatramo da će opredeljivanje između dva ponuđena predmeta omogućiti maturantima da fokusirajući se na učenje jednog predmeta (umesto tri do sada) postignu veći broj poena. Ne smatramo da je opredeljivanje između predmeta nepravedno, naprotiv, ono daje slobodu izbora i uči maturante o posledicama izbora”, naveli su predstavnici FPN.

  Zašto budućim politikolozima više nije potrebno znanje Ustava?

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE