Zašto budućim politikolozima više nije potrebno znanje Ustava?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto budućim politikolozima više nije potrebno znanje Ustava?

  Fakultet političkih nauka u Beogradu promenio je način prijemnog ispita za upis brucoša. Kako su naveli na sajtu, kandidati će, umesto dosadašnje tri grupe pitanja iz tri predmeta, polagati dve grupe pitanja.

  Svi studenti će imati 30 pitanja iz opšte informisanosti, i po 30 pitanja iz predmeta koji sami biraju, a koji je u skladu sa smerom koji se upisuje.

  Test iz opšte informisanosti zamenio je predmet Ustav i pravo građana koji su studentni do sada na prijemnom ispitu morali da polažu.

  Studenti novinarstva će, osim opšte informisanosti, morati da polažu jedan od dva predmeta, Srpski jezik ili Sociologiju.

  Studenti politikologije i međunarodnih odnosa biraće između Istorije i Sociologije, a studenti socijalnog rada između Psihologije i Sociologije.

  Kako su za BIZLife portal naveli sa Fakulteta političkih nauka, u velikom broju srednjih škola u Srbiji prestao je da se izvodi predmet Ustav i prava građana od školske 2021/22. godine.

  “Kao što pretpostavljate, sadržaj ovog predmeta izuzetno je važan za studije na Fakultetu političkih nauka i predstavljao je specifičnost prijemnog ispita na FPN-u. Ceneći veliku opterećenost maturanata, naročito tokom pandemije KOVID-19, ali i bez toga, smatrali smo da je potrebno preispitati prijemni ispit koji sadrži ovaj predmet”, navodi za BIZLife portal Natalija Perišić, prodekan za studije prvog stepena visokog obrazovanja na FPN.

  Prijemni drugačiji u odnosu na sve fakultete

  Kako dodaje, osim toga, prijemni na FPN-u sa tri predmeta za polaganje bio je kolmpleksan i drugačiji od svih fakulteta.

  “Ne samo to, nego je uvid u sadržaje prijemnih ispita drugih fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i komplementarnih državnih fakulteta (tj. onih na kojima se izučavaju studije koje se izučavaju na FPN-u), ukazao da je prijemni ispit na FPN-u kompleksan (sastoji se od tri predmeta) što skoro da nije slučaj ni na jednom drugom fakultetu”.

  Sa Fakulteta ističu da su promenili prijemni u želji da ponude fleksibilan prijemni ispit (koji bi omogućio maturantima da ga delimično sami dizajniraju) i koji će biti uporediv sa prijemnim ispitima na drugim fakultetima.

  “Smatramo da će test opšte informisanosti pomoći maturantim da kompenzuju neke potencijalne nedostatke sistema ocenjivanja u srednješkolskom obrazovanju, tj. razlika u kriteirijumima ocenjivanja u različitim školama. Smatramo da će opredeljivanje između dva ponuđena predmeta omogućiti maturantima da fokusirajući se na učenje jednog predmeta (umesto tri do sada) postignu veći broj poena. Ne smatramo da je opredeljivanje između predmeta nepravedno, naprotiv, ono daje slobodu izbora i uči maturante o posledicama izbora”.

  Studentni novinarstva moći će da biraju da li će da polažu Srpski jezik

  Na pitanje zašto je budućim studentnima novinarstva i ostalih predmeta omogućeno da biraju da li će polagati jedan od predmeta koji je do sada bio obavezan, Perišić odgovara:

  “Konkretno, kada je u pitanju obrazovanje za novinare, smatramo da je Srpski jezik izuzetno važan (što se između ostalog ogleda i u maturi koju srednješkolci pre polaganja prijemnog ispita polažu, a koja sadrži srpski jezik). Srpski jezik predstavlja neophodan preduslov za rad novinara, kojima je isto tako potrebno i poznavanje suštine – društva i društvenih odnosa, koji su sadržani u planu i programu Sociologije, koji jednim delom sadrži i problematiku prethodno pokrivenu predmetom Ustav i prava građana”.

  Perišić objašnjava i situaciju u kojoj su se našli studentni socijalnog rada.

  “Kada je u pitanju obrazovanje za socijalne radnike, smatramo da je Psihologija izuzetno važna, ali da predstavlja tek jedan segment obrazovanja i profesionalnog identiteta socijalnih radnika. Za njih je upravo Sociologija važna, jer problematizuje siromaštva, rod, strukturne nejednakosti, odnose moći, porodicu itd. Socijalni radnici jesu upravo oni koji rade sa najranjivijima u društvu, kojima treba da pruže podršku da savladaju strukturne prepreke, koje daleko prelaze domen psihologije”.

  Kako dodaje, sve discipline koje se polažu na prijemnom ispitu, izučavaju se u različitim formama kroz obavezne i izborne predmete i sadržaje na Fakultetu političkih nauka.

  Izvor: BIZLife/Jelena Jevtić

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE