Zaštitnik preduzetnika i privrednika: BEZ POSLA ostao svaki četvrti u PRIVATNOM sektoru

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaštitnik preduzetnika i privrednika: BEZ POSLA ostao svaki četvrti u PRIVATNOM sektoru

  Prema proceni udruženja “Zaštitnik preduzetnika i privrednika”, svaki četvrti zaposleni u privatnom sektoru ostao je bez posla tokom pandemije.

  Sindikati upozoravaju da među srpskim poslodavcima postoje i oni koji koriste krizu kako bi se oslobodili viška radnika ili da bi drugim zaposlenima smanjili zaradu.

  U ovom udruženju podsećaju da su do podataka o broju onih koji su ostali bez posla došli na osnovu internog istraživanja koje je oslonjeno na analize Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), po kojima je zbog neadekvatnih i neselektivnih mera u Srbiji ili ugroženo ili ugašeno 510.000 radnih mesta.

  “Prema izveštaju EBRD ‘Kovid 19 i zapošljavanje’ 14,8 odsto radnog vremena privrednika ostalo je neupotrebljeno merama koje su donete od strane države. To je ekvivalentno iznosu za nekih 510.000 radnih mesta sa punim radnim vremenom. Mi ipak ne možemo da uradimo valjanu analizu o tome da li su ta mesta samo ugrožena ili ugašena u toku pandemije, jer je vlada uvela novu metodologiju o utvrđivanju zaposlenosti po kojoj je zaposlen svako ko u toku nedelje radi najmanje sat vremena i za to dobije nešto u naturi ili novcu”, podseća Predrag Mitrović, predsednik udruženja.

  On dodaje i da važnu ulogu u analizi igra i ogroman broj onih koji rade na crno, koji nisu prijavljeni nigde ili pak rade za minimalac. “To je ono što država ne rešava, a morala bi što pre”, dodaje Mitrović.

  Odbili pomoć kako bi mogli da otpuštaju

  U ovom udruženju podsećaju da mnogi privrednici nisu pristali na poslednju državnu pomoć od pola minimalca, jer su bili uslovljeni time da u narednom periodu ne smeju da otpuštaju.

  “Otkako su mere relaksirane, problemi nisu rešeni. Imamo veliki broj privrednika i preduzetnika kojima sve obaveze stižu na naplatu, ali se zaboravlja da oni u ranijem periodu nisu poslovali niti ostvarivali prihode koji su da bi sada mogli nesmetano da izmiruju obaveze morali da imaju”, podseća Mitrović.

  On dodaje i da su zato u više navrata tražili otpis dugova za poreze i doprinose, a ne reprogram tih dugova, jer mnogi nemaju kako da ih vrate budući da nisu imali privrednu aktivnost onakvu kakvu su očekivali.

  Predstavnici sindikata smatraju da država nedovoljno vodi računa o razbacivanju novca u doba krize.

  “Možda bi trebalo da se zastane sa nekim ulaganjima i da se taj novac preusmeri na očuvanje onog što je goruće u srpskoj privredi. Ipak, postoje i poslodavci koji nisu u problemima zbog virusa korona, a krizu koriste da se oslobode radnika ili smanje zarade drugima”, navodi predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

  Ona naglašava da je ASNS u oko 50 odsto slučajeva sprečio aneksiranje kolektivnih odgovora gde su poslodavci pokušali da smanje vrednost boda za obračune zarada i plata, pravdajući takav potez krizom zbog pandemije.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE