Daleko IZNAD PROSEKA: Ovoliko ZARAĐUJU ĆATE u Vojvodini

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Daleko IZNAD PROSEKA: Ovoliko ZARAĐUJU ĆATE u Vojvodini

  Tokom februara drastično su povećane zarade službenika u administraciji Vojvodine, pa su po primanjima daleko premašili i dosadašnje rekordere, zaposlene u državnim javnim preduzećima.

  Februarska neto plata u Srbiji je u proseku iznosila 62.280 dinara i za dva odsto je niža nego januarska. S druge strane, za 5,8 odsto je viša od zarade iz februara 2020. godine.

  Gotovo u svim delatnostima februarska primanja su umanjena u odnosu na pređašnji mesec. Izuzetak su zaposleni u preradi duvana koji su sa 106.713 premašili tradicionalno najplaćenije, zaposlene u vađenju i preradi nafte i gasa.

  Međutim, jedan izuzetak je posebno iznenadio. Reč je o platama zaposlenih u administraciji pokrajine Vojvodine, koji su februara meseca kući u proseku odneli čak 92.812 dinara, 22 odsto više nego prethodni mesec.

  Stvar je tim neobičnija što su istovremeno zarade u Pokrajini snižene za 1,8 odsto i prosečna je iznosila 59.422 dinara, manje od prosečne republičke.

  Ni zarade administracije državnog nivoa nisu uvećavane, pa je prosečna u februaru iznosila 76.911 dinara. Po običaju, radnici opštinskih službi znatno su niže plaćeni – prosečno 58.847 dinara.

  Kako ni pokrajinska privreda tokom zime nije ostvarila posebno impresivne cifre, rast zarada ćata u Banovini nije ni u skladu sa rezultatima privređivanja, niti sa trendom plata celokupne administracije.

  Istina, i do sada su u znatnim segmentima pokrajinske administracije plate bile veće nego na republičkom nivou. Tako su često pokrajinski podsekretari i savetnici plaćani deset do petnaest odsto više nego odgovarajući republički funkcioneri istog resora.

  Nadležnosti manje, plate veće

  Nema objašnjenja zašto su nagrade za rad na pokrajinskom nivou visoke, pogotovo zašto su naglo narasle. Nadležnosti Pokrajine su skromne, najviši pravni akt ovog nivoa je odluka, u hijerahiji pravnih dokumenata niskog ranga.

  Naravno da je sa umanjenjem ovlašćenja došlo i do umanjenja pružanja usluga sa ovog nivoa. Međutim, umesto očekivanog smanjenja broj činovnika, u Vojvodini je, uostalom kao i u celoj državi, narastao broj ne samo ćata već i profesionalnih političara.

  Izvor: 021

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE