Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zamenski vaučeri ističu, agencijama POVOLJNI KREDITI države za povraćaj

  Zamenski vaučeri, koje su putnici dobijali za neiskorišćena putovanja tokom koronavirusa, važe do kraja godine.

  Ministarka turizma Tatjana Matić kaže da je realizovano više od 70 odsto zamenskih putovanja. Najavljuje da će biti doneta Uredba kojom će se turističkim agencijama omogućiti da podignu vrlo povoljne kredite, kako bi mogle da izmire svoje obaveze prema klijentima.

  Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, najmanje 70 odsto zamenskih vaučera je realizovano, a ne 50 odsto kako su pisali mediji.

  Vrednost nerealizovanih aranžmana se još ne zna

  Tatjana Matić najavljuje da će se na taj način omogućiti agencijama da podignu kredite sa kamatom od 0,5 odsto i grejs periodom od dve godine.

  Kako bi mogle da podignu ove kredite, agencije će morati da dokažu da je novac uplaćen njihovim inopartnerima, a ne korišćen u neke druge svrhe, napomenula je Matić za RTS.

  Ministarstvo sprema još dve Uredbe – jedna će se odnositi na subvencije, odnosno davanje bankarskih garancija agencijama za polise koje su preduslov da dobiju licencu.

  Na osnovu licence se, zatim, dobijaju polise osiguranja, odakle se isplaćuje novac putnicima.

  Treća uredba je zapravo izmena uredbe o zamenskim putovanjima.

  Zamenski vaučeri: Za koje zemlje će biti produžen rok?

  Ministarka Matić je razgovarala sa grčkim kolegom, koji je rekao da neće biti produžena njihova uredba o zamenskim putovanjima, koja je doneta na 18 meseci. To znači da građani Srbije koji nisu iskoristili vaučere, to neće moći da učine po isteku tih 18 meseci.

  Rok za realizaciju vaučera za zemlje poput Italije, Francuske, Španije, Bugarske i Malte biće, međutim, produžen i moći će da se iskoriste i naredne godine, jer one nisu odobravale turistička putovanja, već samo esencijalna.

  „U Grčku se moglo putovati, svako ko je želeo mogao je, mnogi su iskoristili zamenske vaučere. Neki su otišli na druge destinacije. Ovog leta niste mogli da nađete let za Tursku koliko su bili puni čarter letovi. Moramo napraviti razliku između destinacija gde je bilo moguće putovati i gde nije. Produžićemo rok za zamenska putovanja u zemlje gde nisu priznavali naše sertifikate o vakcinaciji“, poručila je ministarka Matić.

  Govoreći o zimskoj sezoni, Matićeva je rekla da će se o eventualno novim merama u zimskim centrima razgovarati u zavisnosti od epidemiološke situacije.

  Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbijeiznenadila je turističke radnike izjavom da će grčke turističke agencije vratiti novac srpskim turističkim agencijama za nerealizovana putovanja na odmor u toj zemlji, a da će domaće agencije morati posle 15. januara 2022. godine da ga vrate građanima, jer njima to niko od partnera u toj zemlji nije ni nagovestio.

  Seničić: Turistički radnici iznenađeni

  Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je za Betu da su turističke agencije iz Srbije kapacitete zakupljivale uglavnom od privatnih vlasnika, pa ne mogu da očekuju da će im novac vraćati grčke turističke agencije, kako je navela Matić.

  „Turističke agencije su zakupljivale apartmane u Grčkoj najvećim delom od privatnih vlasnika koji nemaju i ne žele da vrate novac, a samo mali broj agencija iz Srbije je sklopio aranžmane sa jednom od najvećih turistčkih agencija u Grčkoj, Muzenidis, koja je otišla u stečaj.

  Kod te grčke agencije, kako je rekao, ostalo je zarobljeno tri miliona evra koje su uplatile turističke agencije iz Srbije i pošto je otišla u stečaj teško da se može očekivati da vrati novac.

  Ministarka IZNENADILA turističke radnike, moguć „opšti SLOM agencija“

  Ministarka Matić je na instagram nalogu u ponedeljak napisala da je Grčka potvrdila da neće biti produženja Uredbe o zamenskim vaučerima, pa će grčke turističke agencije morati da vrate novac srpskim turističkim agencijama, odnosno gradjanima Srbije koji nisu koristili vaučere. Ona je navela da je o tome razgovarala sa grčkim kolegom Vasilisom Kikiliasom.

  Nerealizovano 50 odsto aranžmana u vrednosti od oko 25 miliona evra

  Seničić je rekao da je ostalo nerealizovano oko 50 odsto aranžmana čija je vrednost oko 25 miliona evra i da bi najbolje bilo da se rok za korišćenje vaučera produži do 1. oktobra sledeće godine kako bi se iskoristio najveći deo preostalih aranžmana, a da za neiskorišćene vaučere država agencijama obezbedi kredit kako bi vratile novac onim gradjanima koji su odustali od korišćenja te usluge.

  On je rekao da je Italija produžila rok za korišćenje vaučera za sve turiste do 2023. godine i da postoji mogućnost da ga produži i posle tog roka.

  „Insistiranje da turističke agencije vrate novac koji nemaju dovelo bi do opšteg sloma agencija, a tada bi bilo pitanje i da li bi građani mogli da naplate plaćeno osiguranje“, rekao je Seničić.

  Dodao je da je isti problem i sa neiskorišćenim vaučerima za đačke ekskurzije i rekreativnu nastavu.

  VAŽNO: Grčka će VRATITI NOVAC svima koji nisu koristili vaučere

  Izvor: RTS, Beta

  Foto: Beta/Emil Vaš

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE