Ministarka IZNENADILA turističke radnike, moguć "opšti SLOM agencija"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarka IZNENADILA turističke radnike, moguć “opšti SLOM agencija”

  Ministarka turizma Tatjana Matić iznenadila je turističke radnike izjavom da će grčke turističke agencije vratiti novac srpskim agencijama za nerealizovana putovanja na odmor u toj zemlji, a da će domaće agencije morati posle 15. januara 2022. godine da ga vrate gradjanima, jer njima to niko od partnera u toj zemlji nije ni nagovestio.

  Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić rekao je za Betu da su turističke agencije iz Srbije kapacitete zakupljivale uglavnom od privatnih vlasnika, pa ne mogu da očekuju da će im novac vraćati grčke turističke agencije, kako je navela Matić.

  “Turističke agencije su zakupljivale apartmane u Grčkoj najvećim delom od privatnih vlasnika koji nemaju i ne žele da vrate novac, a samo mali broj agencija iz Srbije je sklopio aranžmane sa jednom od najvećih turističkih agencija u Grčkoj, Muzenidis, koja je otišla u stečaj.

  Kod te grčke agencije, kako je rekao, ostalo je zarobljeno tri miliona evra koje su uplatile turističke agencije iz Srbije i pošto je otišla u stečaj teško da se može očekivati da vrati novac.

  Ministarka Matić je na instagram nalogu napisala da je Grčka potvrdila da neće biti produženja Uredbe o zamenskim vaučerima, pa će grčke turističke agencije morati da vrate novac srpskim turističkim agencijama, odnosno građanima Srbije koji nisu koristili vaučere.

  Seničić je rekao da je ostalo nerealizovano oko 50 odsto aranžmana čija je vrednost oko 25 miliona evra i da bi najbolje bilo da se rok za korišćenje vaučera produži do 1. oktobra sledeće godine kako bi se iskoristio najveći deo preostalih aranžmana, a da za neiskorišćene vaučere država agencijama obezbedi kredit kako bi vratile novac onim građanima koji su odustali od korišćenja te usluge.

  On je rekao da je Italija produžila rok za korišćenje vaučera za sve turiste do 2023. godine i da postoji mogućnost da ga produži i posle tog roka.

  “Insistiranje da turističke agencije vrate novac koji nemaju dovelo bi do opšteg sloma agencija, a tada bi bilo pitanje i da li bi građani mogli da naplate plaćeno osiguranje”, rekao je Seničić.

  Dodao je da je isti problem i sa neiskorišćenim vaučerima za đačke ekskurzije i rekreativnu nastavu.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE