"Zabrinjava poslednjih sedam dana rast broja inficirane dece"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Zabrinjava poslednjih sedam dana rast broja inficirane dece”

  Direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator procesa imunizacije u Beogradu Zoran Bekić izjavio je da zabrinjava broj osoba na bolničkom lečenju, na respiratoru i broj preminulih od korone. Kako je istakao, omikron se pomera ka deci i starijima.

  Kako je rekao Bekić, gostujući u Dnevniku RTS-a, epidemijska situacija je ozbiljna, brojevi su veliki, u prethodnom periodu svaki dan se inficira 12.000, 15.000 do 20.000 ljudi – sada je oko 10.000 ljudi.

  Dodaje da omikron cirkuliše u populaciji kao i delta soj.

  Bekić kaže da se omikron soj pomera ka deci i ka starijim osobama i oni su najčešće pacijenti u bolnicama, imaju ugroženo stanje, najčešće se radi o nevakcinisanim osobama, jer u starijoj polulaciji dve trećine je imunizovano.

  On ističe da je veliki pritisak na kovid ambulante.

  “U decembru imamo broj pacijentama koji idu kroz kovid ambulantu u DZ Savski venac – do 150, tek 31. decembra više od 200. U januaru broj je tri do četiri puta veći – imamo 450”, kaže on.

  “Omikron se spušta ka deci”

  Oko 600 je bilo krajem januara, broj pacijenata koji su bili pozitivni – prvi pregledi sa onima koji su došli i imaju koronu je 50 do 71 odsto. Kod dece je taj procenat vidno manji i on je od 20 do 40 odsto, napominje Bekić.

  Prema njegovim rečima, zabrinjava poslednjih sedam dana rast broja inficirane dece, koji je krajem decembra bio od jedno do dvoje dece u Savskom vencu, u prvim danima od 10 do 12, krajem prošlog meseca je broj 25, dominiraju školaska deca – njih 20, a petoro u predškolskoj uzrasnoj dobi.

  Raspust koji se planira je sjajna stvar, kao što je bio i krajem oktobra, kada je zaustavljena kriva inficiranja, tako očekujemo da će se desiti i sada, kaže dr Bekić.

  Izvor: RTS

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE