Za premiju dovoljne TRI KRAVE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za premiju dovoljne TRI KRAVE

  Vlada Srbije donela je odluku o povećanju premije sa sedam na deset dinara za svaki litar mleka, što je povećanje od 40 odsto, rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

  Ističe da svako ko ima bar tri krave može da ispuni uslove za nove premije bez ikakvih problema, samo je potrebno da predaje mleko mlekarima da bi mogao da dobije premiju.

  Tvrdi da uvoza mesa mesecima uopšte nema.

  “Uopšte nema uvoza svinjskog mesa zadnjih nekoliko meseci, uopšte. Šta vi mislite da bi cena mesa otišla sa 140 na 180, 190 dinara. U Karađorđevu je, pored Bačke Topole, cena 205 dinara”, rekao je Nedimović i naveo da je cena svinjskog mesa u EU, 140, 150 dinara.

  Dodaje da berba kukuruza još uvek nije gotova, da ćemo u odnosu na prethodnu godinu imati manje za 20 do 23 odsto kukuruza, ali da će to biti u rangu desetogodišnjeg proseka i preko toga.

  “Suncokret je još bolje rodio nego prošle godine sa cenama koje su na istorijskom maksimumu, kao i kod kukuruza. Ljudi su izuzetno zadovoljni i mnogo će zaraditi novca ove godine. Da je bio veći prinos kukuruza, zamislite koliko bi tek onda bilo novca”, ističe Nedimović.

  Dodaje i da je viša cene pšenice za 50, 60 odsto, da je kukuruz prošle godine bio 14, 15 dinara u berbi, a sada je 25, 26, suncokret 35 dinara, a da se sada prodaje između 53 i 57 dinara.

  “Jesu cene hrane, prema izveštaju Svetske organizacije za hranu, skočile u čitavom svetu, kao posledica kovida, za 14 odsto. Srbija je agrarna zemlja, koja proizvodi hranu, nama skače izvoz, svi bilansi vezani za proljoprivredu u pogledu izvoza”, objašnjava ministar poljoprivrede.

  Na pitanje o perspektivi cene mesa, Nedimović navodi primer cene bikova, koje su bile u krizi u kovidu, te da je država intervenisala da se spasi ceo sektor tovnog govedarstva.

  “Danas imate cene bikova 2,3 evra, sa trendom rasta. Kod svinja cena je skočila sa 140 na 160 dinara u roku od nekoliko nedelja. Danas imate 180, 190, pa čak i 205 dinara za tovljenike”, ističe Nedimović.

  Dodaje da su usvojene još neke mere koje će se ticati smanjenja troškova za proizvođače mleka.

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE