Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Suosnivač Epla pokreće POTPUNO DRUGAČIJU svemirsku kompaniju

  Milijarderima Ričardu Brensonu, Džefu Bezosu i Elonu Masku, kao tehnološkim preduzetnicima koji su se upustili razne projekte vezane za svemir, trebalo bi da se uskoro pridruži još jedno zvučno ime iz ove industrije.

  Suosnivač Epla Stiv Vozniak jedan je od pokretača nove svemirske kompanije Privateer Space, koja će biti „potpuno drugačija od ostalih“. Najavljeno je to jednim kriptovanim tvitom samog Woza, pomalo pompeznom video najavom i veb stranicom koja ne otkriva mnogo.

  Privateer je kompanija koja ima misiju da „radi na tome da svemir ostane siguran i dostupan“ svim ljudima i generacijama koje će doći nakon nas.

  U videu se ističe i potreba za saradnjom, brigom za ono što trenutno imamo, ali i činjenica da svemir nije područje na kojem bi se trebalo utrkivati. Svi mi smo „jedna nacija, jedna planeta“ i na nama je da zajedno radimo na „onome što je ispravno i dobro“.

  Iz svega ovoga malo se može zaključiti o predmetu poslovanja Privateera, ali revnosni pratioci Vozniakovog lika i dela otkrili su da se njegovo ime spominje u jednoj ne tako davnoj objavi za medije, u kojoj se opisuje Privateer kao Vozniakova kompanija specijalizovana za satelite koji će pratiti i čistiti predmete u svemiru.

  Uz Vozniaka suosnivač Privateera je i Aleks Filding, takođe bivši Eplov zaposleni i član tima koji je stvorio prvi iMac.

  Svemirski otpad u Zemljinoj orbiti je rastući problem. Tamo se trenutno nalazi, prema procenama, preko dve milijarde raznih krhotina, od čega ih je preko 34.000 većih od 10, a 750.000 većih od jednog centimetra.

  Čak i manji komadići svemirskog smeća, budući da se kreću brzinama i do 40.000 km/h, opasni su za svemirske misije, pa mnoge kompanije rade na tome da se stvori tehnologija koja bi mogla da ih efikasno prikuplja.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE