Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za „dublji džep“ ili i „običan svet“: Koliko košta ODLAZAK na Svetsko prvenstvo u fudbalu?

  Svetsko prvenstvo u Kataru počinje 20. novembra, a nacionalni timovi 32 zemlje podeljeni u osam grupa započeće takmičenje na osam potpuno novih modernizovanih fudbalskih stadiona.

  Ovaj sportski događaj kojiće trajati sve do 18. decembra  biće obeležen kao poslednje “malo takmičenje”, jer će ubuduće broj timova biti povećan na 42.

  Poslednja utakmica će biti održana 18. decembra 2022. na stadionu Lusail Iconic, a očekuje se da će na njoj prisustvovati 80.000 gledalaca.

  Najskuplja organizacija Mundijala do sada

  Već je poznato da će organizacija ovog događaja biti najskuplja u skoro stogodišnjoj istoriji Svetskog prvenstva u fudbalu, a procene su da bi mogla da košta više od svih do sada održanih prvenstava zajedno od 1930. godine.

  Troškovi koji se pripisuju organizaciji Svetskog prvenstva procenjuju se na više od 200 milijardi dolara i najveći deo otišao je na izgradnju infrastrukture, metroa, novog aerodroma, puteva, više od 100 hotela, zatim na transport, prijem posetioca, telekomunikacije i bezbedosnosnu infrastrukturu.

  Katar očekuje između 1,3 i 1,5 miliona posetilaca koji će „prodefilovati“ tokom ovih mesec dana, a nade zvaničnika su da bi to moglo doneti skoro osam milijardi dolara prihoda katarskoj ekonomiji.

  Mundijal, Pixabay

  Mundijal, ilustracija ,Pixabay

  Odlazak na Svetsko prvenstvo- ozbiljan udarac na novčanik

  Za sve ljubitelje fudbala koji nisu stanovnici Katara odlazak na utakmice Svetskog prvenstva i smeštaj predstavljaće ipak dobar udarac na novčanik.

  Inače, turističke agencije su za sve one koji odluče da putuju u Katar pripremile posebnu ponudu, a neke ponudile i “last minute” opcije.

  Ipak treba imati u vidu da cena aranžmana uglavnom ne uključuje doplate za avio kartu, ukoliko nema karata na osnovnoj kalkulisanoj tarifi, transfere u Kataru (aerodrom – stadion – aerodrom), međunarodno zdravstveno osiguranje sa dodatnim Covid pokrićem, troškove fakultativnih izleta i poseta, individualnih razgledanja i obilazaka, kao ni cene karata za mečeve koje se kupuju posebno…

  U hotelima od 1.100 do 4.000 EUR, pa i više…

  Cene aranžmana u agencijama se kreću od 1.065 evra za četiri noćenja u hotelima sa četiri zvezdice, potom za osam noćenja treba izdvojiti od 2.000 do 2.500 evra, a za 13 noći minimum od 3.000 do 4.000 evra u zavisnosti od tipa hotela.

  Neophodno je popuniti I hayya aplikaciju, koja je neophodna za ulazak u Katar i rezervaciju smeštaja u tom periodu.

  Neke agencije daju mogućnost doplata za utakmice pa je tako cena ulaznica prve kategorije 230 evra, druge kategorije 170 evra i treće 75 evra.

  Mediji ovih dana prenose informacije da manje grupe navijača stanuju u šatorima pod vedrim nebom pa i u kontejnerima jer je veliki problem bio je smeštaj za toliki broj ljudi.

  Organizatori su izgradili šatorska naselja sa smeštajnim jedinicama koje su reklamirali kao priliku da navijači iz čitavog svieta iskuse tamošnji način života.

  Najavljivao se luksuzni smeštaj s brojnim popratnim sadržajima, ali prvi navijači koji su stigli u Katar u najmanju ruku iznenađeni su onim što su videli.

  U sobama su, kako se vidi na slikama na društvenim mrežama samo drveni kreveti s madracima i jednim malim noćnim ormarićem, a dvokrevetna soba je „smeštena“  u mali šator u koji manje-više stanu samo kreveti.

  Strani novinari snimili su i fan- zonu u Dohi, u kojoj se stalno očekuje oko 40.000 navijača. Ona se nalazi na betonskoj podlozi, bez i hlada, a preko dana su temperature u Kataru oko 35 stepeni, prenosi Index.hr.

   

  Cene i za smeštaj u šatoru paprene

  Cene su takođe visoke, jedno noćenje u šatoru je čak 100 dolara. Sa kontejnerima je nešto bolja situacija jer tu ima i nešto više prostora, ali takav smeštaj košta čak 200 dolara za noć. Ko želi sobu, posebno potrebno mu je najmanje 460 dolara po noćenju.

   

  Ovo je inače i najjeftinija ponuda koju je moguće naći u Kataru.

  Katar kao prostorno mala država oskudeva u smeštajnim kapacitetima pa su ovakve improvizacije sa ugostiteljskim objektima bile nužne da se urade ne bi li se spremno dočekao priliv više od miliona navijača, koliko se procenjuje da će ih biti na Mundijalu.

  Kolike su cene karata za Svetsko prvenstvo i mečeve

  Podaci pokazuju da za meč kojim se otvara prvenstvo za prvu kategoriju karta košta oko 600 evra, karta druge kategorije košta oko 425 evra, a kategorije tri oko 300 evra. Za rezidente Katara sa adresom u ovoj zemlji i identifikacionim brojem karta za meč kojim će se otvoriti prvenstvo košta oko 50 evra.

  Za mečeve u grupama  karta za prvu kategoriju košta oko 210 evra, za drugu kategoriju 160 evra, za treću kateogoriju 65 evra.

  Za osminu finala karte koštaju od oko 265 evra za prvu kategoriju do povlašćenih karata za domaće od malo manje od 20 evra.

  Za četvrtinu finala cena za prvu kategoriju je 420 evra, za drugu 280 evra, a treću 200 evra. Za rezidente Katara cena je 80 evra.

  Polufinale košta 925 evra za prvu kategoriju, 640 evra za drugu, a 345 evra za treću. Za domaće je cena 130 evra.

  Najskuplje karte za finale su 1.560 evra, za drugu kategoriju 970 evra, za treću 585 evra dok će Katarci moći finale da gledaju za 200 evra.

  Karte se mogu kupiti samo u katarskim rijalima.

  Cena piva – novi šok

  Veliku pažnju u medijima ovih dana zavredela je informacija o astronomskim cenama piva.

  Zakoni Katara dozvoljavaju točenje alkohola, mada su potrebne odgovarajuće dozvole i može se piti samo na određenim mestima, dok će alkohol bitizabranjen na stadionima.

  Prema pisanju svetskih medija u eminentnijim barovima Dohe, pivo uz utakmicu će koštati i do 90 dolara.

  Organizatori su se potrudili da navijači ne ostanu bez tog užitka, pa će tako gosti na određenim imati priliku da popiju i neko pivo na pojedinim lokacijama.

  To će biti samo na odabranim lokacijama (hotelski barovi), a biće dozvoljena prodaja piva na površinama oko stadiona. Navijači međutim neće smeti da ga unose na stadion ili da ga iznesu iz određene zone oko stadiona.

  Katar dozvolio navijačima pivo tokom Mundijala

  Takođe, pivo će biti dostupno i u fan zonama koje organizuje FIFA. Ono će biti dostupno samo u večernjim satima, a cene će biti astronomske. Tako će čaša piva od pola litra, jedne američke pivare koja je sponzor FIFA i koja će biti dobavljač, koštati oko 14 dolara.

  Navijači će morati dobro da paze na pravila, a zbog toga su fudbalski savezi navijačima izdali preporuke o ponašanju u Kataru jer se suočavaju s pravilima kakva još nisu videli tokom utakmica.

  Svetsko prvenstvo 2022. ili „finansijska anomalija“? Koliko će zaista da KOŠTA?

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE