Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  svetsko prvenstvo

  Svetsko prvenstvo 2022. ili „finansijska anomalija“? Koliko će zaista da KOŠTA?

  Dugo očekivano Svetsko prvenstvo u fudbalu počinje za šest dana, a priča o tome koliko košta celokupna organizacija događaja decenije traje već mesecima i tek će trajati. Cifre koje se pominju su skoro pa nezamislive: radi se nekoliko stotina milijardi dolara.

  Ali, da li je zaista „finansijska anomalija“ kako ga je nazvao jedan sportski i finansijski stručnjak?

  Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održaće se u Kataru. Odluka da ova zemlja bude domaćin donesena je još 2010. godine i odmah je tada ocenjena kontroverznom zbog pretpostavki da su praktično „kupili“ Svetsko prvenstvo.

  Ovo je prva zemlja na Bliskom istoku koja će biti domaćin najvećeg svetskog sportskog događaja, a 2010. godine je bio u konkurenciji sa Sjedinjenim Američkim Državama, Australijom, Japanom i Južnom Korejom. Od tada se pojavio niz optužbi za korupciju i tvrdnji da Katar zapravo „kupuje Svetsko prvenstvo“ dok je odnos zemlje prema zaposlenima na ovom projektu takođe bio pod lupom javnosti.

  svetsko prvenstvo

  With the city skyline in the background, migrant workers work at the Doha port, in Doha, Qatar, Sunday, Nov. 13, 2022. Final preparations are being made for the soccer World Cup which starts on Nov. 20 when Qatar face Ecuador. (AP Photo/Hassan Ammar)

  Katar je optužen da je zvaničnicima Fife platio 3,7 miliona dolara mita kako bi obezbedio njihovu podršku, ali je oslobođen posle dvogodišnje istrage.

  Tadašnji predsednik FIFA Sep Blater podržao je u to vreme kandidaturu Katara, ali je potom izjavio da je vodeće telo svetskog fudbala možda donelo pogrešnu odluku.

  Blateru se, inače, trenutno sudi u Švajcarskoj za prevaru, proneveru i druge finansijske mahinacije.

  Skuplje od svega do sada

  Ako zanemarimo sve kontroverzne priče koje prate ovaj događaj, glavno pitanje koje se postavlja širom sveta jeste koliko će Svetsko prvenstvo 2022. godine koštati ovu zemlju.

  Iako još uvek nije moguće proceniti sve troškove, procene nekih stručnjaka su da će ono koštati kao sva Svetska fudbalska prvenstva zajedno. Kako se tvrdi, u stogodišnjoj istoriji Svetskog prvenstva u fudbalu, koje je počelo u Urugvaju 1930. godine i kojih se do sada održalo 21., ovo će biti ubedljivo najskuplje.

  svetsko prvenstvo

  Katar (Unsplash)

  Prema različitim izveštajima i mišljenjima stručnjaka, cena će znatno premašiti granicu od 200 milijardi dolara. Poređenja radi: poslednja dva prvenstva bila su najskuplja u istoriji Svetskog prvenstva. Brazil 2014. i Rusija 2018. koštali su manje od 15 milijardi dolara. Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine koštalo je, čini se, majušnih 4 milijarde dolara.

  Kako kaže Dan Plamej, stručnjak za sport i finansije na Univerzitetu Šefild Halam, još kada je Kataru obećano da će biti domaćim, procenjeno je da će SP potencijalno koštati 65 milijardi.

  „Biće to svako najskuplje Svetsko prvenstvo u pogledu troškova, a ne znamo ni koliko će na kraju sve to koštati“.

  Katar se zbog Svetskog prvenstva praktično razvio?

  Sve ovo ima smisla uzimajući u obzir da se gotovo čitava infrastruktura ove pustinjske zemlje krenula da se ubrzano razvija pre oko 10 godina (u periodu kada je Katar odabran za domaćina SP).

  Troškovi vezani za nove i renovirane stadione u Kataru su, prema navodima medija, od 6,5 do 10 milijardi dolara. Ovo je značajno povećanje u odnosu na prvobitno predloženih 4 milijarde američkih dolara, međutim, najveći deo potrošnje su troškovi infrastrukture koji su deo šireg plana za Katar 2030 (Qatar National Vision 2030.). To uključuje izgradnju centra za inovacije sa hotelima, sofisticiranom mrežom metroa, stadionima i aerodromima.

  svetsko prvenstvo

  People sit at the gold club carriage in a metro train, in Doha, Qatar, Saturday, Nov. 12, 2022. Final preparations are being made for the soccer World Cup which starts on Nov. 20 when Qatar face Ecuador. (AP Photo/Hassan Ammar)

  „Svetsko prvenstvo je delovalo kao katalizator za napore Katara da razvije infrastrukturu zemlje“, kaže Kieran Megvajer, specijalista za fudbalske finansije na Univerzitetu u Liverpulu. „To je ono na šta su se fokusirali. U poređenju sa drugim prvenstvima, ovo je mnogo skuplje.“

  „Pravi ciljevi koje Katar sledi su nekomercijalni. Međunarodni odnosi su ključni motiv za održavanje takvih događaja. Novac svakako nije problem za Katarce. Očigledno je da zemlja to može priuštiti i da je spremna na gigantske troškove. Na mnogo načina, Svetsko prvenstvo 2022. je finansijska anomalija“, smatra Dan Plamlej, stručnjak za sport i finansije na Univerzitetu Šefild Halam.

  Osam stadiona, ali šta kada se završi Svetsko prvenstvo?

  Za potrebe SP izgrađeno je i renovirano osam stadiona, među kojima je i nacionalni stadion Khalifa International Stadium u Dohi.

  Obimno renoviranje nacionalnog stadiona završeno je 2017. godine i uključivalo je dodavanje 12.000 sedišta, čime je njegov kapacitet povećan na 40.000 kako bi se zadovoljili FIFA-ini standardi.

  Svetsko prvenstvo

  Stadion (Unsplash)

  Ipak, postavlja se pitanje šta će biti sa tolikim brojem velikih stadiona kada se SP u zemlji od samo 2,8 miliona stanovnika završi.

  Veliki broj radnika

  U građevinske radove i renoviranje ovih osam stadiona direktno je bilo uključeno oko 30.000 radnika. Najviše su dolazili iz Bangladeša, Nepala, Indije i Filipina.

  Glavna tema kada je ovo u pitanju bilo je masovno kršnje ljudskih prava. Katar i katarske vlasti optuživani su za hiljade smrti koje su se desile pod nerazjašnjenim okolnostima i bez nalaženja krivca.

  Amnesti internešenel je u izveštaju kritikovao neuspeh katarskih vlasti da istraže smrt hiljada radnika migranata tokom protekle decenije, uprkos dokazima koji povezuju njihovu preranu smrt sa opasnim radnim uslovima.

  svetsko prvenstvo

  A worker walks past a billboard showing an illustration of the upcoming Qatar 2022 FIFA World Cup mascot „La’eeb“, in Doha, Qatar, Saturday, Nov. 12, 2022. Final preparations are being made for the soccer World Cup which starts on Nov. 20 when Qatar face Ecuador. (AP Photo/Hassan Ammar)

  Prema Amnesti internešenel, zvanična statistika pokazuje da je ukupno 15.021 državljanin drugih zemalja umrlo u Kataru između 2010. i 2019. Vladini podaci ne pokazuju koliko je radnika umrlo tokom priprema za Svetsko prvenstvo, navodi se u saopštenju. Vrhovni komitet Katara je primetio da je ukupno 35 radnika umrlo na projektima Svetskog prvenstva koje je nadgledao od 2015. Međutim, nema procene koliko je radnika umrlo na drugim infrastrukturnim projektima vezanim za organizaciju turnira, piše Dojče Vele.

  Angažovan i veliki broj volontera, među njima i oni iz Srbije

  Takođe, angažovan je i veliki broj volontera iz svih krajeva sveta, među kojima je i Srbija. Prema FIFA-i, procenjuje se da će oko 20.000 volontera raditi u 45 funkcionalnih oblasti. Ove oblasti uključuju stadione, terene za obuku, aerodrom, fan zone, hotele i čvorišta javnog prevoza. 16.000 volontera živi u Kataru, dok ostali dolaze iz drugih zemalja, navode mediji.

  A band play music for passengers inside the 22-decks cruise ship MSC World Europa, a floating hotel docked at Doha Port to offer accommodate for around 6,700 World Cup fans, in Doha, Qatar, Sunday, Nov. 13, 2022. Final preparations are being made for the soccer World Cup which starts on Nov. 20 when Qatar face Ecuador. (AP Photo/Hassan Ammar)

  Svetsko prvenstvo: Ko će profitirati?

  Ako se saberu ukupni troškovi, uzimajući u obzir ne samo troškove izgradnje novih stadiona i renoviranja postojećih, već i sav novac potrošen na infrastrukturu, ovogodišnje Svetsko prvenstvo u Kataru je ubedljivo najskuplje svih vremena.

  Ipak, ono što ga zaista čini jednim od najskupljih na svetu jeste broj izgubljenih života, a to nije moguće nadoknaditi, renovirati ili dograditi, kao što je to moguće sa novcem, stadionima i ostalom infrastrukturom nakon što se Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine bude završilo.

  Pehar (Unsplash)

  Na kraju, ostaje pitanje ko će najviše profitirati od ovog Prvenstva koji mnogi nazivaju događajem decenije, a kakva je situacija, moguće je da će ga prozvati i događajem veka.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE