Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Inicijativa „Za Beograd na biciklima“: Ne rušite SAVSKI MOST, spojimo Zemun, NBG i Adu

  Stari savski most, koji gradska vlast želi da skloni i sagradi na tom mestu novi, mogao bi i dalje da ostane na istom mestu i ima novu funkciju. I ne bude više tako ružan, kako tvrde gradski čelnici, koji potenciraju da se vizuelno ni funkcionalno ne uklapa u novi ambijent.

  Da most može da preživi u novom ruhu, tvrde iz Udruženja građana novobeogradskih blokova 70 i 70a, koje je pokrenulo  inicijativu da se biciklističko-pešačkim mostom spoji centar grada sa Novim Beogradom i Zemunom.

  Udruženje je na društvenim mrežama uputilo Poziv na zajedničku akciju „ZA Beograd na biciklima“ svima koji smatraju da mogu da daju doprinos njenoj realizaciji.

  Kako objašnjava za BIZLife portal jedan od inicijatora te akcije, Petar Stanić, reč je o zajedničkoj inicijativi blokova 70 i 70 a, a grupa građana koja je pokrenula ideju smatra da stari savski, tramvajski most, ne mora da se ruši, kako je prvobitno planirano, već da pored njega može da se sagradi novi most za motorni saobraćaj, a on da „postane“ biciklističko-pešački.

  Tako bi ujedno ceo Novi Beograd i Zemun dobli biciklističko-pešački most i direktnu vezu sa Adom i sa centrom grada.

  Takođe, Savski kej u novobeogradskim blokovima konačno bi bio spojen biciklističko-pešačkim stazama sa Savskim kejom na Ušću, Zemunom, Adom i gradom, objašnjava ideju Stanić.

  Inicijatori akcije su pozvali sve kojima se dopada i vide budućnost ove ideje da se uključe u projekat stvaranja Linijskog parka Novog Beograda uz obalu Save.

  Sagovornik pojašnjava da je ideja grupe građana sa Novog Beograda da se u minimalna ulaganja adaptira postojeća infrastrukturu i tako podstakne razvoj održive urbane mobilnosti.

  Plan je da se praktično iskoriste postojeći resursi sa minimalnim dodatnim ulaganjima, kao i da se smanji upotreba automobila i poveća korišćenje bicikala, a priobalni deo bi mogao da se prenameni kao prostor za druženje, rekreaciju i zelene površine…

  Na Fejbuk stranici te organizacije navedeno je da su samo nekoliko dana po objavljivanju njihovog predloga, čelnici gradske administracije spomenuli ideju da stari železnički most adaptiraju (prošire i ojačaju) za tramvajski saobraćaj.

  „Umesto da se pored Starog savskog mosta izgradi novi most za tramvajski i motorni saobraćaj, a da se stari tramvajski most, uz minimalna ulaganja, adaptira u biciklističko-pešački, čelnici javne gradske administracije sada razmišljaju da tramvajski saobraćaj, uz ulaganja od ko zna koliko miliona evra, prebace na stari železnički most pored koga, na samo par stotina metara, imamo most za Adu preko koga već idu i tramvaji“, navodi Stanić.

  Kaže i da bi prvobitno planirani projekat za adaptaciju starog železničkog mosta u tramvajski, izmeštanje starog savskog mosta i u izgradnja mosta u ulici Omladinskih brigada, koji bi se koristio sezonski i u rekrativne svrhe, i čime bi ovaj deo novobeogradskih blokova bio pretvoren u parkiralište za Adu, slično onom sa Makiške strane, koštao bespotrebno milione evra.

  Svoju incijativu, odnosno predlog poslali su i na konkurs za budžet grada za 2021.  još krajem novembra, ali i dalje čekaju odgovor.

  Inicijativa Blok 70 je na društvenim mrežama pozvala arhitekte, urbaniste, pejzažiste, saobraćajne inženjere, ekologe, zaštitnike životne sredine, bicikliste, rekreativce, ljubitelje prirode, promotere, ali i članove udruženja, i sve one koji žele volonterski da pomognu izradu ovog futurističkog plana.

  „Želimo da Beograd učinimo boljim, lepšim i zdravijima za život svih nas žitelja Beograda i gostiju grada, a svi oni mogu da se jave na mail:[email protected], sa naslovom „ZA linijski park Novog Beograda“, navode.

  Sproveli su i malu anketu među Novobeograđanima, a i oni su kaže oduševljeni predlogom.

  Uskoro planiraju i javnu trbinu (online) na kojoj će detaljnije govoriti o ovoj ideji.

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Udruženja građana novobeogradskih blokova 70 i 70a

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE