Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Privatne penzije, EU

  Za 40 godina rintanja u Nemačkoj „zastrašujuće male“ penzije

  Zaposleni u Nemačkoj koji su 40 godina uplaćivali novac u penzioni fond primaju prosečnu penziju od 1.370 evra, saopštilo je Ministarstvo rada.

  „Prosečna penzija za one koji su uplaćivali 40 godina na zapadu zemlje iznosi 1.423, a na istoku 1.255 evra“, stoji u objašnjenju ministarstva rada na upit zastupničkog kluba stranke Levica.

  Podaci se odnose na kraj 2021. zbog toga što statistike za proteklu godinu još nisu potpune. U ovu statistiku nisu uračunata povišenja penzija od po pet posto za godine 2022. i 2023. godine.

  Poslanik stranke Levica i poverenik stranke za pitanja istočne Nemačke Soren Pelman kritikovao je činjenicu da su i posle 30 godina od ujedinjenja Nemačke razlike u penzijama na istoku, dakle području bivše Istočne Nemačke, i zapadu toliko velike, prenosi Večernji list.

  „U svakoj istočnonemačkoj saveznoj pokrajini je penzija niža nego na zapadu zemlje. To je zastrašujuće“, rekao je političar Levice, stranke koja je proizišla iz režimske SED, stranke bivše Nemačke Demokratske Republike, i koja uglavnom uživa podršku na istoku zemlje.

  „Za 40 godina rintanja 1.370 evra! To je skandalozno malo“, rekao je Pelman. On je istovremeno kritikovao i visinu penzija, koje su po njegovom mišljenju preniske za nemačke uslove života.

  Od ukupno 7,1 miliona stalno zaposlenih žena, njih 2,7 miliona, odnosno 38 odsto čeka mala penzija. Da bi ostvarili mesečnu penziju od 1.000 evra neto, zaposleni trenutno moraju da zarade 2.844 evra bruto mesečno tokom 40 godina.

  Da bi ostvarili pravo na penziju od 1.200 evra, zaposlenima je potrebna mesečna bruto zarada od 3.413 evra za 40 godina, navedeno je u odgovoru ministarstva.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE