Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Wayfair

  WSJ: Ruske IT firme prebacile hiljade zaposlenih u Srbiju

  Volstrit džurnal objavio je tekst pod naslovom „Srbija postaje predvodnik u trci za privlačenje ruskog kapitala i talenata“.

  Kako navode, „među državama koje su otvorile vrata Rusima koji beže iz svoje države, mala balkanska zemlja postala je glavno odredište za tehnološke kompanije i visokoobrazovane profesionalce“.

  List podseća da je od februara ove godine Rusiju napustilo milion građana, a da se procenjuje da je u Srbiju stiglo između 50.000 i 100.000 Rusa. Citirajući zvanične podatke, navodi se i da je otvoreno 700 firmi povezanih sa Rusijom, te da je uz to još 1.500 ruskih državljana otvorilo svoje kompanije u Srbiji.

  Tokom prvih dana rata Moskve u Ukrajini, Turska, Dubai i Gruzija su primile veliki broj Rusa. Ali mnogi od njih sada idu u Srbiju, navodi WSJ, objašnjavajući da je kroz istoriju Srbija bila bliski saveznik Rusije, da su domaći mediji naklonjeni Rusiji, te da postoji bezvizni režim i direktni letovi iz Srbije.

  Putinova voštana figura u Jagodini

  „Neki dolaze u Srbiju da bi mogli da održe poslovne veze sa Zapadom uprkos sankcijama. Drugi prosto beže od autoritarnog režima Vladimira Putina“, navodi se u tekstu.

  Kako se objašnjava, nekoliko dana nakon invazije, najveće ruske tehnološke firme poput Jandeksa, Luksofta, IT kompanije i Vorgejminga, dizajnera igrica, prebacile su deo svog osoblja u Srbiju.

  Srpska vlada obezbedila čarter letove

  Luksoft, koji proizvodi AI softvere za kompanije poput BMV poslao je 1.000 svojih inženjera iz Rusije u Beograd i u toku je proces da se njih još 1.000 prebaci, rekao je za WSJ predstavnik kompanije u Srbiji Mihajlo Postić.

  On je objasnio da je srpska vlada obezbedila četiri čarter linije Air Srbije za zaposlene i njihove porodice, a radne i boravišne dozvole su brzo dobijene.

  WSJ piše i da zbog manjka stanova Luksoft trenutno pregovara sa Vladom Srbije o mogućoj investiciji u razvoj stambenog prostora kako bi se obezbedio dom za hiljade radnika koje kompanija želi da trajno zaposli u Srbiji.

  Jedan od Luksoftovih inženjera stigao je u Beograd zajedno sa ženom u mratu. Par je prethodno bio u Gruziji i Turskoj, ali im se Srbija učinila privlačnijom za početak novog života.

  „Kulturološke razlike su male. Osećamo se kao kod kuće i ovde je demokratija u kojoj ljudi mogu da protestuju protiv vlade“, kazala je žena inženjera za WSJ.

  „Tražim stan za prijatelje iz Rusije“ iliti kako je nastao novi BIZNIS u Srbiji?

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE