Wiener Städtische osiguranje predstavilo IV deo svoje kolekcije savremene umetnosti – Ana Knežević, „Ujedinjeni radovi“

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Wiener Städtische osiguranje predstavilo IV deo svoje kolekcije savremene umetnosti – Ana Knežević, „Ujedinjeni radovi“

  Wiener Städtische osiguranje predstavilo IV deo svoje kolekcije savremene umetnosti – Ana Knežević, „Ujedinjeni radovi“

  U Kući legata otvorena je izložba, a učestvovali su autor radova Ana Knežević, Ana Popović Bodroža, viši kustos Kuće legata i Slavko Timotijević, istoričar umetnosti koji je selektor radova za kolekciju.

  Kuća legata je do 3. novembra domaćin četvorodelne izložbe sačinjene od radova iz bogate kolekcije savremene umetnosti Wiener Städtische osiguranja. Četvorodelna izložba Wiener Städtische osiguranja je naslovljena  „COLLECTING IS CONNECTING“ (Kolekcionarstvo povezuje) sa namerom da ukaže na moć i sposobnost umetnost da povezuje, posreduje i podstiče komunikaciju.

  Kompanija ovom izložbom najavljuje pokretanje projekta „Wiener ART“, koji će kroz mnoštvo inicijativa biti stalno prisutan u kulturnom životu Srbije. Pored izložbi u gradovima Srbije, kompanija će intenzivno raditi i na promovisanju savremene umetnosti među mlađom populacijom i u sredinama gde javnost ređe ima priliku da se upozna sa delima savremene umetnosti naše zemlje. Sa željom da podstakne umetničko stvaralaštvo u Srbiji, Wiener Städtische osiguranje je pre šest godina započelo otkup dela savremene umetnosti u saradnji sa kustosom Slavkom Timotijevićem. Jedinstvena kolekcija danas se sastoji od umetničkih slika, crteža, skulptura, grafika, fotografija, a sadrži i tri svetlosne instalacije.

  „Odgovorno ponašanje prema društvu jedan je od prioriteta naše kompanije, što smo pokazali nebrojeno puta do sada. Izložbom i čitavim projektom „Wiener ART“ pravimo korak više jer želimo da pomognemo da se široj javnosti predstave vrednosti savremene umetnosti. Želja nam je i da ukažemo na stvaralaštvo mladih umetnika koji su jedan od ključnih stubova našeg društva. Kulturno stvaralaštvo koje čini našu kolekciju dokazuje da srpska kultura prati svetske trendove i stalno se razvija“, izjavila je Svetlana Smiljanić, član Izvršnog odbora Wiener Städtische osiguranja.

  Samostalna izložba Ane Knežević „Ujedinjeni radovi“, reprezentuje  dva specifična aspekta. Prvi je aspekt autora – pet jasno zaokruženih celina iz njenog  opusa (Sounded, Inner Tuning, White Balance, Fiat Lux Love Synapse) kao i instalacija Unutrašnja simetrija. Drugi je aspekt kolekcionara, Wiener Städtische osiguranja koje je planski i svesno, u trenutku kada Ana Knežević još nije postala „uzlazna kometa“ savremene svetske umetnosti, otkupila sva dostupna dela autorke i time došla u posed brojnih dela koja mogu činiti obimnu samostalnu izložbu, odnosno retrospektivu.

  Značaj Ane Knežević sa savremenu umetnost je u tome što je u svakom segmentu svoga rada, na veoma diskretan, suptilan i izoštren način uvela nove načine prožimanja različitih senzibiliteta, konteksta i narativa unutar ili kroz medij sllikarstva ili slikarstva/crteža mišlljenih i predstavljenih u formi instalacije. Posebnu važnost u njenom delu čini princip preuzimanja karakteristika, pre svega svetlosnih karakteristika ambijenta u kome se delo nalazi,  te time i „proširivanje“  granica klasičnih ili dotadašnjih funkcija medija. Svaka od njenih celina je gotovo do vrha ispunjena emocijama pa je u tom kontekstu, njeno delo izuzetan spoj hladnog medijskog „interfejsa“ i unutrašnje energije koja se može i prepoznati i doživeti.

  Sva umetnička dela biće izložena u Kući legata (Knez Mihajlova 46) do petka 3. novembra, koja je otvorena svakog dana osim ponedeljka, od 12 do 20 časova.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE