Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vukov spomenik (RTS Screenshot)

  Vukov spomenik restauriran i vraćen na svoje mesto (FOTO)

  Spomenik Vuku Karadžiću, koji je bio na restauraciji u Smederevu, ponovo je vraćen na postament na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove ulice u Beogradu.

  Bilo je planirano da restauracija bronzane skulpture traje 120 dana, ali je, prema ranijim očekivanjima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, završena ranije. Za sanaciju spomenika Grad Beograd je opredelio sredstva za izvođenje radova u visini 11 miliona dinara.

  U toku novembra i decembra izvedeni su radovi na sanaciji i restauraciji bronzane skulpture u Smederevu u ateljeu dr Zorana Kuzmanovića.

  Skulptura, kao i livena slova su oprani spolja i iznutra neabrazivnim metodama i odstranjeni su stari korodirani ankeri, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

  Postament spomenika je takođe obnovljen. Izvedena je sanacija armirano-betonskog jezgra, sanirane su mikropukotine, obrađeni kameni blokovi, izrađene ploče, venci i blokovi za oblaganje postamenta spomenika, montirane su kamene obloge postamenta, skinuti udebljani slojevi naslaga patine i čađi, ujednačena i dorađena patina na celokupnoj površini skulpture i slova.

  Izvor: RTS, BIZLife

  Foto: Beoinfo_printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE