Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vučić „SUMIRAO“ godinu: Ne postoji šansa da nas NEKO STIGNE

  Predsednik Srbije Aleksdandar Vučić izjavio je da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine biti 7,5 odsto i po tom pokazatelju ekonomske uspešnosti biće druga zemlja u Evropi, posle Irske.

  On je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da bi rast bio i veći da zbog suše poljoprivredna proizvodnja nije bila u padu od 4,4 odsto.

  Vučić je istakao je da će ukupna vrednost BDP ove godine biti 53 milijarde evra, a pre sedam godina je iznosila 33 milijarde evra. Procena je, kako je rekao, da će vrednost BDP dogodine biti 58 milijardi evra.

  „Javni dug centralne države na kraju ove godine biće 56,9 odsto BDP, a kad se uračuna dug ostalih nivoa vlasti iznosiće 57,5 odsto“, rekao je Vučić i dodao da bi javni dug bio manji da nije bilo troškova po osnovu uvoza struje.

  Srbija je de fakto, posle Irske, zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi, računajući ovu i prošlu godinu.

  „Ne postoji šansa da nas neko stigne. Litvanija ima nižu stopu od očekivane, mi smo u plusu 6,7 sedam odsto u dve godine. Takav plus niko neće imati i to je veliki uspeh građana Srbije.“

  14 milijardi evra za kapitalne investicije

  Vučić očekuje da do 2025. u kapitalne investicije u Srbiji bude uloženo 14 milijardi evra.

  „Devet milijardi evra je za saobraćajnu infrastrukturu, milijarda je za vodovod i kanalizaciju, 700 miliona evra za mlade, 600 miliona za zdravstvo, 600 miliona za obrazovanje i digitalizaciju, 500 miliona za infrastruktru u kulturi i turizmu, 500 miliona evra za energetiku, 300 miliona evra u poljoprivredu“, kazao je on.

  Dodao je da će 500 miliona evra biti uloženo u sportsku infrastrukturu, objasnivši da će novac biti investiran u odbojkaški nacionalni centar, nove bazene, atletski i fudbalski stadion.

  Prema njegovim rečima, do 2030. godine biće još više infrastruktnih radova, a ukupna ulaganja biće oko 37 milijardi evra, ukoliko stopa rasta bude kao sadašnja.

  „Do 2030. Srbija mora da postane važna tačka na svetskoj mapi razvijenih tehnologija“, kazao je Vučić.

  Podsetio je i da Srbija ima prvi institut za veštačku inteligenciju u regionu i da je cilj da se nastavu sa ulaganjima u tu oblast.

  Dodao je da je cilj da se nastavi i sa ulaganjima u IKT sektor.

  „Verujemo da ćemo sa ovakvim ulaganjima do 2030. dostići dva odsto BDP ulaganja u istraživanja i razvoj“, kazao je Vučić i dodao da će Srbija 2030. godine imati i najmanje šest naučnotehnoloških parkova.

  18 novih fabrika u 2021.

  Prema rečima predsednika, ove godine u Srbiji otvoreno 18 novih fabrika, uz planirane investicije od ukupno 760 miliona evra, za ukupno 11.680 radnih mesta.

  „U poslednjih šest meseci položeno je i šest kamena temeljaca za planirane investicije od 221 miliona evra, a koje će omogućiti otvaranje 1.540 novih radnih mesta“, kazao je on.

  Naveo je da je najveći rast industrija je imala u sektoru rudarstva i to zahvaljujući Ziđinu i borskom rudniku.

  „Priliv stranih direktnih investicija za period do 20. decembra iznosio je 3,61 milijarde evra. To znači da ćemo biti gotovo na nivou rekordne 2019. godine, što je oko 60 odsto ukupnih stranih direktnih investicija za ceo Zapadni Balkan“, kazao je Vučić.

  Smatra da je tome doprinele politika subvencionisanja, politika nemenjajanja poreskih stopa, dobro stanje javnih finansija.

  „Devizne rezerve na kraju novembra su iznosile 16,5 milijardi evra bruto, odnosno 13,9 milijardi evra neto. Za 11 meseci ove godine su povećane za gotovo tri milijarde evra“, rekao je predsednik i naglasio da trenutno zlato u deviznim rezervama iznosi 37,3 tone, najviše ikada.

  Istakao je da je Srbija na korak do investicionog rejtinga, kakav imaju najbolje zemlje EU. „Verujem da to obećanje, koje smo dali 2018, možemo da ispunimo 2022. godine“, kazao je predsednik.

  Vučić je kazao i će država morati da uloži mnogo novca u povratak zanatlija svih vrsta, jer će oni u narednom periodu biti nedostajuća radna snaga.

  Predsednik: Mladima na POKLON od države 100 evra

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE