Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Sava“ poskupljuje na 57 dinara, pekari tvrde – moralo je

  Vlada Srbije je donela Uredbu kojom je propisana nova maksimalna maloprodajna cena hleba „Sava“ od 57 dinara, umesto dosadašnjih 53,50 dinara, saznaje Euronews Srbija.

  Uredbom se uređuje obavezna proizvodnja i promet hleba od brašna T-500, maksimalna visina marži, remitenda i rokovi plaćanja privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom hleba od brašna.

  „Proizvođači hleba obavezni su da proizvedu i stave u promet hleb od brašna T-500 u količini od najmanje 30 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba. Vekna mora biti najmanje težine 500 grama i napravljena od 370 grama brašna T-500, 7,4 grama soli, 9,25 grama kvastca i 1,48 grama aditiva“, piše u Uredbi.

  Maksimalna proizvođačka cena po kojoj će pekari moći da prodaju veknu maloprodajama je 48,88 dinara. Najviša ukupna stopa marže, obračunata na neto fakturnu cenu hleba umanjenu za rabate i popuste, iznosi maksimalno 6 odsto.

  Pralica: Poskupljenje neophodno iz više razloga

  Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je za Euronews Srbija da je korekcija cene hleba bila neophodna zbog poskupljenja struje i gasa, ali i zbog zarada zaposlenih u ovoj industriji.

  „Plate pekara i ostalih zaposlenih su porasle od 50 do 70 odsto u prethodnom periodu i troškovi proizvođača su mnogo veći i to opterećuje i cenu hleba. Prodavci u pekarama sada imaju i do 80.000 dinara, dok je zarada pekara u proseku tolika, ali ide i iznad 150.000 dinara, kada se uračuna noćni rad„, kaže Pralica za Euronews Srbija.

  Predviđene su i novčane kazne od 100.000 do 2.000.000 dinara se za prekršaj za pravno lice ako postupa suprotno odredbama ove uredbe. Uz kaznu se može izreći i zaštitna mera zabrane pravnom licu da vrši određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

  Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“ i važi do 30. juna 2023. godine.

  Cena mesa više neće biti ograničena u Srbiji

  Izvor: Euronews

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE