Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vreme na strani Kine: EKSPRESNO se oporavljaju od KORONAKRIZE

  Kineska spoljna trgovina izuzetno se brzo oporavila od pandemije i taj oporavak je nastavljen i u septebru, najbržom stopom u poslednjih 18 meseci.

  Izvoz je porastao za 9,9 odsto u odnosu na godinu pre, što iznosi 239,8 milijardi dolara. To je rast od 0,4 odsto u odnosu na mesec pre. Uvoz je porastao za 13,2 odsto pa sada iznosi 202,8 milijardi dolara, što je pad od 2,1 procenat u odnosu na avgust.

  Kineski BDP će ostvariti očekivani rast od 5,5 odsto u trećem kvartalu, prema procenama ekonomske medijske grupacije Caixin. MMF objavljuje da „globalni ekonomski kolaps izazvan koronavirusom neće biti tako težak kao što je ranije procenjeno zahvaljujući snažnoj vladinoj intervenciji širom sveta i brzom oporavku u Kini“.

  I to je sve dovelo do očekivanog rezultata: kinesko tržište deonica u kapitalizaciji je probilo 10.000 milijardi dolara prvi put nakon 2015. godine na tržištima u Šangaju i Šenženu.

  Sada, kad EU kaska, a SAD je pred izborima, ulagači su se snažno okrenuli Kini i od marta do ove nedelje su ulili 3.300 milijardi dolara u deonice i ostale finansijske produkte.

  I trgovanje je bitno mirnije, manje spekulativno, što daje dodatni osećaj sigurnosti. I tako je sada kinesko finansijsko tržište drugo na svetu po snazi, iza američkog. Financial Times je 2. oktobra objavio da su investitori ove godine doslovno nahrlili na kineske obveznice banaka iz dva razloga – rast kojem se ekonomija brzo vratila i liberalizacija finansijskog tržišta.

  Ukupni iznos kupovine bankarskih obveznica u prvih osam meseci ove godine bio je 44 milijarde dolara, više nego ukupno u periodu od 2016. – 2019. godine. Postoji još jedan razlog, a to je prinos na kineske obveznice koji je viši od mnogih na Zapadu.

  Istovremeno, nastavljen je rast kineske valute, juana, koji jača u odnosu na dolar jer tržišta očekuju pobedu Džoa Bajdena na izborima. Evro je i dalje stabilan, ali ne dođe li ubrzo do dogovora o Višegodišnjem finansijskom okviru i Fondu za oporavak, mogli bi uslediti novi problemi.

  Kina je sada u povoljnom položaju i Si Đinping je toga svestan, pa mirno najavljuje novi ekonomski koncept „dualne cirkulacije“ koji podrazumeva smanjene zavisnosti od drugih tržišta i tehnologija i jačanje inovativnosti.

  Rej Dalio, osnivač finansijskog diva Bridgewater, rekao je da je „vreme na strani Kine jer ima niz prednosti u odnosu na SAD“.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE