Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pandemija „bolja od rata“, REKORDNO smanjila emisije CO2

  Globalne emisije ugljen-dioksida (CO2) u prvih šest meseci ove godine smanjene su za rekordnih 8,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što se u naučnoj studiji pripisuje ograničenjima povezanima s koronavirusnom pandemijom.

  Istraživanje koje je u časopisu Nature Communications objavila grupa naučnika iz Kine, Francuske, Japana i Sjedinjenih Država, pokazalo je da su emisije CO2 pale za 8,8 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

  To je najveći pad emisija do sada tokom prve polovine godine. Polugodišnji pad takođe je bio veći od smanjenja tokom Drugog svetskog rata, iako treba reći da su prosečne emisije sada puno veće nego u to vreme.

  Naučnici su koristili podatke zasnovane na aktivnostima u stvarnom vremenu i analizirali dnevne, nedeljne i sezonske trendove emisija CO2 pre i nakon pandemije COVID-19 i ekonomski pad koji je ona izazvala.

  Proletos su vlade širom sveta nametnule blokade za obuzdavanje pandemije koje su smanjile upotrebu energije za industrijsku proizvodnju i transport. To je rezultiralo smanjenjem emisije gasova staklene bašte.

  Vreme toplije nego obično u većem delu severne hemisfere takođe je doprinelo smanjenju emisija.

  Studija je pokazala da je pad dnevnih emisija ugljen-dioksida bio najizraženiji u aprilu, tokom najoštrijih ograničenja. Emisije su počele rasti krajem aprila i u maju, kad su privredne aktivnosti nastavljene u Kini i delovima Evrope. Ipak, nastavljen je pad emisija povezanih sa saobraćajem.

  „Do 1. jula efekti pandemije na globalne emisije smanjeni su kako su restrikcije povezane s „lockdownom“ popuštale, a neke ekonomske aktivnosti ponovno pokretane, posebno u Kini i nekoliko evropskih zemalja“, kaže se u studiji.

  Dodaje se da među zemljama i dalje postoje značajne razlike, uz kontinuirani pad emisija u SAD, gde se broj slučajeva koronavirusa još uvek znatno povećava.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE