Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Struja, gas

  Vlasnika kafića u Hrvatskoj šokirao račun za struju: “Ovo je gore od pandemije, ne možemo izdržati”

  Pandemija korona virusa ostavila je velike posledice po ugostiteljski sektor, a kako stvari stoje mira opet nema jer su uveliko prisutne nove muke- račun za struju i energetska kriza koja se zahuktava.

  Jedan ugostitelj iz Hrvatske požalio se ovih dana na visinu računa za struju za poslednji mesec.

  Kako tvrdi vlasnik kafića u Bjelovaru Srećko Koljić, za 50 kvadrata ugostiteljskog objekta, račun za struju za poslednji mesec bio je čak 17.500 kuna (oko 2. 300 evra).

  Kafić, Beta/AP

  Račun za struju znatno veći

  To je kako kaže, poskupljenje od 360 posto u odnosu na isti mesec prošle godine.

  “Neugodno zaista, računi su sve veći, mi to nažalost nećemo moći ni izdržati ni podneti. Došli smo do još gore pandemije sada, a to su računi za struju”, tvrdi vlasnik ugostiteljskog objekta u Bjelovaru, prenose mediji.

  Inflacija divlja, rastu cena energenata i to je problem zajednički gotovo svim zemljama.

  Dodatan problem stvaraju i suše i vrućine širom Evrope. Tako su mnogo zemlje građanima počele da daju preporuke: Svajcarci da spremaju sveće za slučaj restrikcija, u Oslu je ovih dana građanima dat savet da se kraće tuširaju….

  Takvih primera ima još, a sve su prilike da će ih biti još u narednom periodu.

  Kakav plan imaju komšije?

  Dok vlada na godišnjem odmara i još uvek nema mere za jesen, hrvatski gradovi pripremaju mere i planove za moguća poskupljenja i redukcije struje.

  Najavljena poskupljenja energenata biće ogroman udar na jedinice lokalne samouprave u celoj Hrvatskoj, požalio se Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

  U Zagrebu se planiraju ušteda i u sportskim objektima te energetska obnova zgrada.

  Dok čekaju razgovore s vladom, već su krenuli u razgovore s HEP-om oko redukcije potrošnje javne rasvete.

  Osvetljenje

  Osvetljenje

  “To je samo nekih pola sata – a ušteda je već pet  miliona kuna za godinu”, kaže Tomašević.

  I drugi gradovi razmišljaju slično

  I u Bjelovaru razmatraju slične mere.

  “Moramo videti alternativne sisteme grejanja, uvesti i ugraditi dodatne solare jer Bjelovar neće moći izdržati ovo poskupljenje od 8 do 10 puta”, smatra Dario Hrebak, gradonačelnik.

  Dražen Jakšić, direktor Energetskog instituta Hrvoje Požar, komentarisao je cene energenata i moguće scenarije koji se očekuju na jesen.

  Što se tiče cena struje, Jakšić je rekao da su one višestruko veće u veleprodaji nego pre godinu dana, i da se deo njih prenosi na potrošače, ali i da domaćinstva danas plaćaju mnogo nižu cenu od otkupne, prenosi Indeks.

  U svakom slučaju, pritisak je veliki zbog uticaja krize u Rusiji i Ukrajini, a i sada imamo situaciju da je ovo izuzetno sušna godina u celoj Evropi, koja je smanjila proizvodnju električne energije iz hidroelektrana i to utiče na povećanje cena na veletržnicama.

  Račun za struju neminovno veći, ali da li će biti redukcija?

  Što se tiče pomenutih redukcija struje, direktor instituta Hrvoje Požar rekao je da se nada da do takvog scenarija neće doći.

  „Međutim, činjenica je da imamo znatno manju proizvodnju iz hidroelektrana i veću potrebu za proizvodnjom iz fosilnih goriva i uvoza, mnoge evropske zemlje se suočavaju sa sličnom situacijom. Rekao bih da je situacija zabrinjavajuća, ali ipak ne i alarmantna i nadamo se da neće biti potrebe za redukcijama“, rekao je Jakšić.

  Ipak, građanima Hrvatske je dao savete.

  Struja

  Struja

  „Treba pozvati sve građane u što većem broju, kao i preduzetnike, da preduzmu mere štednje. Nikada nije bilo važnije da štedimo energiju nego sada, kako bismo izbegli redukcije u zimskom periodu, da rezervoari budu puniji i da skladišta gasa budu što punija“, rekao je Jakšić.

  I Severna Makedonija uvodi mere

  U Severnoj Makedoniji će 1. septembra stupiti na snagu mere koje bi trebalo da omoguće uštedu struje do 15 odsto.

  U odluci vlade, koja je doneta na sednici u utorak, date su preporuke domaćinstvima i preduzećima, i konkretni zadaci državnim institucijama, izvestila je televizija Sitel.

  Na narednoj sednici vlade trebalo bi da bude doneta odluka o proglašenju krize u energetskom sektoru.

  Za sada nema najava o restrikcijama struje, a iz vlade najavljuju povećanje proizvodnje, dodaje makedonski medij.

  Mere su podeljene u nekoliko kategorija, u zavisnosti od toga da li su za domaćinstva, preduzeća ili objekte, institucije i državna preduzeća, saopštio je ministar privrede Krešnik Bekteši.

  „Državne institucije da daju primer“

  Gašenje dekorativne rasvete na javnih zgradama i spomenicima kulture, gašenje sijalica kada ima dovoljno dnevne svetlosti, hlađenje klima uređajima na temperaturi ne nižoj od 27 stepeni i grejanje na ne većoj od 20 stepeni, gšenje računara nakon rada, redovno zamena filtera na grejnim i klima uređajima, zamena prozora onim energetski efikasnim, samo su deo zadataka utvrđenih za državne institucije.

  Domaćinstvima se preporučuje da bojler uključuju samo kada postoji potreba za toplom vodom i po mogućstvu kada je jeftina struja, zatim racionalna upotreba grejnih tela, sijalica, izolacija plafona, spoljnih zidova i prozora…

  Poslovnoj zajednici se nalaže da isključi dekorativnu rasvetu na svim zgradama, da ne koristi osvetljenje u unutrašnjim prostorijama, holovima i kancelarijama u periodu kada ima dovoljno dnevne svetlosti, racionalno grejanje i hlađenje klima uređajima, primena novih tehnologija za poboljšanje energetskih performansi industrijskih postrojenja…

  Svakog 15. u mesecu, počev od septembra, javno će se objavljivati računi za struju državnih institucija. Cilj nije samo da građani imaju uvid u potrošnju, već i da znaju da li su ispoštovane obaveze vlade o štednji.

  Norveška energetska kriza: Moguća NESTAŠICA struje i ograničenje izvoza

   

  Izvor: Hrvatski mediji

  Foto: Pixabay, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE