Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kinezi, klima

  Kinezi ovako štede struju: Temperatura na klimi iznad 26 stepeni i „zakočen“ lift

  Najviši zvaničnici pokrajine Sečuan upozorili su da se Kinezi trenutno suočavaju sa „najtežim i najekstremnijim trenutkom“ u snabdevanju električnom energijom, prema vladinom listu Sichuan Daily. Takođe, u pokrajini su zabeležene rekordne temperature, preko 40 stepeni, zbog čega je kineska provinicija naredila da se fabrike zatvore na 6 dana. Cilj je i da se ublaži nestašica električne energije u regionu.

  Ludžou, grad u Sečuanu, najavio je prošle nedelje da će ugasiti gradsku uličnu rasvetu tokom noći kako bi sačuvao struju i ublažio pritisak na električnu mrežu.

  Kinezi pozvali sve na štednju

  Nekoliko kineskih kompanija upozorilo je da bi nestanak struje u Sečuanu mogao da utiče na njihovu proizvodnju. U pitanju su Sichuan Haowu Electromechanical, proizvođač auto delova, i Sichuan Lutianhua, koja proizvodi đubriva i hemijske proizvode.

  Osim Sečuana, druge velike kineske provincije, uključujući Đangsu, Anhui i Džeđijang, takođe su pozvale preduzeća i domaćinstva da štede struju jer je toplotni talas iscrpio zalihe električne energije, prenosi CNN.

  U nekim regionima, kancelarijama je naređeno da povećaju temperaturu iznad 26 stepeni Celzijusa ili da zaustave liftove za prva tri sprata, kako bi uštedeli električnu energiju.

  Klima

  klima_uređaji_pixabay_idealno.rs

  Kinezi se trenutno suočavaju sa najžešćim toplotnim talasom u poslednjih šest decenija

  Temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa u desetinama gradova. Ekstremne vrućine izazvale su porast potražnje za klimatizacijom u kancelarijama i kućama, stvarajući pritisak na električnu mrežu. Suša je takođe oslabila vodostaje reka, smanjujući količinu električne energije proizvedene u hidroelektranama.

  Sečuan, jedna od najvećih kineskih provincija sa 84 miliona ljudi, rekla je da 19 od 21 grada u regionu obustave proizvodnju u svim fabrikama od ponedeljka do subote, navodi se u „hitnom obaveštenju“ koje su u nedelju izdale pokrajinska vlada i državna mreža.

  Odluka je doneta kako bi se obezbedilo dovoljno energije za stambenu upotrebu, navodi se u obaveštenju.

  Jugozapadnu provinciju, koja je takođe ključno hidroenergetsko čvorište u Kini, zahvatile su ekstremne vrućine i suša od jula. Od 7. avgusta, toplotni talas u pokrajini se pojačao do „najekstremnijeg nivoa u poslednjih šest decenija“. Prosečna količina padavina opala je za 51 odsto u odnosu na isti period prethodnih godina, navodi se u članku objavljenom na veb stranici vlade u utorak.

  Ekstremne vrućine u Kini, zatvaraju fabrike da uštede struju

  Koga će kriza u Sečuanu pogoditi?

  Sečuan je bogat mineralnim resursima poput litijuma i polisilicijuma, ključnih sirovina u solarnoj fotonaponskoj i elektronskoj industriji. Mnoge međunarodne poluprovodničke kompanije imaju fabrike u Sečuanu, uključujući Texas Instruments, Intel, Onsemi i Foxconn. Kineski gigant litijumskih baterija CATL, koji snabdeva Teslu, takođe ima fabriku u regionu.

  Zatvaranje fabrika za nedelju dana moglo bi da pooštri snabdevanje polisilicijumom i litijumom i poveća cene, rekli su analitičari Daiwa Capital-a u belešci klijentima.

  Pokrajina je takođe kinesko čvorište za rudarstvo litijuma, što je ključna komponenta baterija za električne automobile. Gašenje bi moglo povećati cenu sirovina, zaključili su analitičari.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE