Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlasnik farme krava: U nedelju blokiramo puteve, zahtevi nisu ispunjeni

  Proizvođači mleka organizovaće u nedelju, 26. februara, blokadu puteva u Šapcu i Mrčajevcima u znak protesta jer država nije ispunila njihove zahteve, rekao je vlasnik farme krava kod Pančeva i proizvođač mleka Dejan Trajković.

  On je posle pregovora u Beogradu predstavnika proizvođača mleka sa premijerkom Anom Brnabić, ministrima poljoprivrede i trgovine Jelenom Tanasković i Tomislavom Momirović, agenciji Beta rekao da su proizvođači nezadovoljni, jer nije ispunjen nijedan njihov zahtev.

  „Tražili smo da premije za mleko budu povećane sa deset na 20 dinara, subvencije po grlu sa 25.000 dinara na 40.000, da se utvrdi minimalna cena mleka od oko 70 dinara po litru, i ništa od toga nije ispunjeno“, rekao je Trajković.

  Dodao je da je obrazloženje premijerke bilo da za veću finansijsku podršku proizvođača mleka „nema novca u budžetu i da se stalno traži da država plaća njihove gubitke“.

  On je rekao da od države proizvodjači traže da im urgentnim merama pomognu u dve uzastopne sušne godine, a da se zatim traže sistemska rešenja.

  Ni premijerka ni ministarka ne razumeju

  Naveo je da je država pre nekoliko dana donela parcijalne mere o povećanju premije za mleko sa deset na 15 dinara i subvencija po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara, i o uvođenju prelevmana (zaštitne uvozne takse) na uvoz mleka i sira iz zemalja EU.

  Visina prelevmana je prihvatljiva, a za kačkavalj trebalo bi da iznosi 300-350 dinara po kilogramu, a ne 30 dinara kako je država odredila“, ocenio je Trajković. Država, po njegovim rečima, nikakvim merama nije ograničila ni uvoz mleka u prahu.

  Trajković je rekao da ni Brnabić, ni Tanasković ne razumeju da to što su ponudili subvenciju za kupovinu junica i steonih junica od po 100.000 dinara nije nikakva mera, jer kada poljoprivrednici od proizvodnje mleka imaju gubitke „ko će da kupuje junice i širi proizvodnju“.

  Proizvođač mleka: Dogovorena ista cena za otkupljeno mleko, premija i dalje 15 dinara

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE