Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mleko, Harvardska dijeta (Unsplash)

  Proizvođač mleka: Dogovorena ista cena za otkupljeno mleko, premija i dalje 15 dinara

  Otkupna cena mleka biće ista za sve proizvođače, premija za mleko će ostati 15 dinara po litru, a prelevman na kačkavalj biće povećan na više od 30 dinara, po kilogramu, rekao je danas vlasnik farme krava Vukašin Baćina.

  On je za Betu, posle sastanka na kome su razgovarali predstavnici proizvođača mleka, trgovinskih lanaca, mlekara i države, rekao da je dogovoreno da mlekare plate svim proizvođačima mleka istu cenu, umesto što ga posrednici otkupe po nižoj, pa od mlekara naplate višu cenu.

  ,,Manji otkupljivači, posrednici su, čak plaćali otkupljeno mleko i po 38 dinara po litru, a sada će se kontrolisati i cena mora biti ista za sve proizvođače. Dogovoreno je da se prelevman za uvoz kačkavalja poveća, ali će se to odrediti naknadno“, rekao je Baćina.

  Otkupna cena za mleko – raniji zahtev proizvođača

  Proizvođači mleka ranije su tražili da država odredi minimalnu otkupnu cenu mleka i predlagali od 75 do 80 dinara po litru, da se uvedu zaštitne takse na uvoz mleka i svih proizvoda, da se premija za mleko sa deset podigne na 20 dinara po litru.

  Udruženja su predlagala različit iznos prelevmana na uvozni kačkavalj, od 150 dinara po kilogramu do 350 dinara, a država je pre nekolko dana odredila da iznosi 30 dinara po kilogramu. Među zahtevima je bio i da se subvencija po grlu podigne sa 25.000 dinara na 40.000 do 50.000 dinara.

  Krava, farmeri

  Krava, mleko (Pixabay)

  Baćina je rekao da zahtev proizvođača mleka da država odredi minimalnu cenu nije prihvaćen ,,jer država ne može određivati cenu privatnim kompanijama“.

  Dodao je da je dogovoreno da subvencija po grlu iznosi 30.000 dinara, a da se za svako žensko tele koje ostaje za priplod četiri meseca proizvođačima pomogne sa po 25.000 dinara, ukupno sa 100.000, koliko bi dobili i vlasnici steonih junica.

  On je rekao da su predstavnici trgovinskih lanaca tvrdili da im je marža 2,5 odsto što je, kako je rekao, ,,smešno“.

  Na sastanku su bili premijerka Ana Brnabić, ministi trgovine i poljoprivrede Tomislav Momirović i Jelena Tanasković, predstavnici mlekara Imlek, Somboled, Mlekoprodukt, Megle, Mlekare Šabac, Mlekare Kuč, Mlekare Lazar, kao i predstavnici Merkatora, Lidla, Disa i drugih trgovina.

  Izvor: Beta

  Foto: Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE