Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Huma Hotel and villas Crna Gora, Vladimir MArinković

  Buđenje uz cvrkut ptica umesto gradske vreve

  Vladimir Marinković, generalni menadžer Huma Kotor Bay Hotell & Villas, u razgovoru za BIZLife otkriva kako rešiti nedostatak radne snage u turističkom sektoru.

  Huma Kotor Bay Hotell & Villas ima jednu od najlepših pozicija u Bokokotorskom zalivu, u mestu Dobrota, nadomak Kotora – okružen okomitim planinama sa jedne i morem sa druge strane. Hotel ima deset luksuznih vila, na samoj obali, svaka je dvospratna i prostire se na 200 kvadratnih metara. Gastronomska ponuda je raznovrsna. Sa jedne strane plaže nalazi se plažni bar „Virtu”, a sa druge fine dining restoran – „Mudra Art Cuisine”, čiji šef Aleksandar Kerekeš sa svojim timom pravi izuzetne kreacije na tanjiru.

  Vladimir Marinković, Generalni menadžer, Huma Kotor Bay Hotel & Villas

  Vladimir Marinković, Generalni menadžer, Huma Kotor Bay Hotel & Villas

  • Koja se priča krije iza imena „Huma”?

  Huma je mitološka ptica iz persijskih priča. Legenda kaže da ona nikada nije sletela na zemlju, da je bila neuhvatljiva, a da je onima koji vide makar i delić njene senke donosila neverovatnu sreću i blagostanje. Inspirisani legendom o Humi, želimo da svakom našem gostu ponudimo osećaj mira, užitka, blagostanja i sreće koju Huma donosi.

  • Zbog čega ste odlučili da se iz Beograda preselite u Crnu Goru i tamo nastavite svoju dugogodišnju karijeru?

  Posle pet godina na poziciji generalnog direktora hotela Saint Ten, bilo je vreme za promenu. Beograd nije bio opcija, a Huma Kotor Bay Hotell & Villas je spektakularan rizort, u kojem je ujedno i čast i izazov raditi, a to je upravo ono što sam tražio. Sada, posle nekoliko meseci rada u ovom divnom ambijentu, daleko od gužve i beogradske vreve, osećam i ja blagodeti koje Huma donosi, a to je spoj sa prirodom, morem i okolnim planinama. Osećaj buđenja uz cvrkut ptica i miris mora – neprocenjiv je.

  Huma Kotor Bay

  Huma Kotor Bay

  • Na šta ste posebno ponosni u svojoj karijeri?

  Ponosan sam na mnogo toga, na nagrade koje su hoteli koje sam vodio dobijali, na inovativne procese koje smo uvodili, na dovođenje brenda Small Luxury Hotels of The World u Beograd i Srbiju, ali najviše od svega ponosan sam na odnos koji imam sa svim svojim kolegama i saradnicima.

  Tokom čitave karijere trudim se da veliki deo vremena provedem van kancelarije, u interakciji sa zaposlenima u svim hotelskim operacijama.

  Fokus je uvek na održavanju odličnih poslovnih odnosa – kako sa kolegama tako i sa saradnicima i klijentima. Za mene je zadovoljstvo kada vidim osmeh na licu zaposlenih, motivaciju i inspiraciju na jutarnjem sastanku, kratkom brifingu ili poziciji gde zaposleni radi.

  • Šta je najveći izazov u vođenju jednog luksuznog kompleksa?

  Ima ih mnogo, ali to sve spada u rok službe. Trenutno je nedostatak kvalitetne radne snage globalno veliki problem, pa i nama. Mi taj problem rešavamo angažovanjem radnika iz regiona, pre svega, iz Srbije, Makedonije i BiH.

  Huma Hotel & Villas Apartman

  Huma Hotel & Villas Apartman

  Određeni broj hotela u Crnoj Gori odlučio se i za angažovanje radne snage iz dalekoistočnih zemalja: Nepal, Bangladeš, Filipini itd. Razočaravajuće su vesti da, na primer, Hrvatska ima nedostatak radne snage u turističkom sektoru, i to 30.000 radnika, dok je Italiji to više od 100.000 radnika. Ovo je tema koja se nalazi u „crvenoj zoni” duži niz godina i koja i dalje ima negativan rast, tako da je neophodan sistematičan pristup i poslodavaca, ali i državnih organa i institucija.

  • Ko su vaši gosti?

  Gosti nam dolaze sa svakog kraja planete. Ima, naravno, najviše Evropljana (Velika Britanija, Nemačka, Austrija itd.), ali smo popularni i kod američkih, brazilskih i azijskih turista.

  Cilj je da ove godine našim gostima pružimo vrhunsku uslugu i iskustvo koje će se pamtiti i prepričavati kada je u pitanju boravak u Huma Kotor Bay Hotel & Villas. Kroz ponudu fine dinning restorana „Mudra Art Cuisine”sushi & nikkei restorana „Lola Braza” težimo da sva čula naših gostiju dožive jedinstveno iskustvo koje će im ostati u sećanju, te ih motivisati da se vrate u naš hotel.

  Osoblje koje je nasmejano, ispunjeno pozitivnom energijom i uvek na usluzi obučeno je i istrenirano da gostima pruži vrhunsku uslugu. Pored standardnih servis treninga, bavimo se i positive mindset treninzima celokupnog našeg osoblja, jer jedino srećan i zadovoljan zaposleni može pružiti uslugu koja će gosta oduševiti.

  Ove godine smo razvili još jedan restoranski koncept – sushi & nikkei restoran „Lola Braza”, u kojem služimo najukusnije specijalitete poreklom iz Japana i Perua

  Virtu beach, Huma

  Virtu beach, Huma

  Cilj nam je da u budućnosti proširimo saradnju sa inostranim tržištima, agencijama i turoperatorima, čija su klijentela gosti koji žele da uživaju u rizortu kakav je Huma, a ovde bih posebno istakao naših 10 luksuznih vila. Želimo da gostima ponudimo kompletno iskustvo koje će zadovoljiti i najistančanije prohteve i najzahtevnije goste.

  • Šta mislite, u kom pravcu će se hotelijerstvo razvijati u budućnosti?

  Sve veći problem je pronalaženje adekvatnih kadrova, što će, definitivno, uticati na promene u industriji. Potražnja za hotelskim kapacitetima u regionu ima rastući karakter. U postkovid eri turističke destinacije u regionu, poput planina i banja, doživele su znatno veću potražnju za smeštajnim kapacitetima i kod domaćih i kod inostranih posetilaca. Mislim da su to ohrabrujući parametri, ali sa druge strane, kao što sam već spomenuo, nedostatak stručnih kadrova, takođe, beleži eksponencijalni rast, tako da ćemo imati velikih izazova u zadržavanju zaposlenih i pružanju vrhunske usluge.

  • Šta je za vas idealan odmor?

   Za mene je idealan odmor kada mogu ceo dan da provedem sa porodicom uz raznovrsne aktivnosti. U tom pogledu je Crna Gora fantastična, jer nije samo destinacija za more. Okolne planine pružaju mogućnosti za planinarenje i šetanje, a zahvaljujući bogatoj istoriji i tradiciji zemlje, postoji mnoštvo spomenika i muzeja koje, zaista, vredi posetiti.

  Izvor: BIZlife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE