Vlada objavila PREDLOG: Evo šta je država ponudila frilenserima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada objavila PREDLOG: Evo šta je država ponudila frilenserima

  Vlada Srbije objavila je na svom zvaničnom sajtu, kao i na veb stranici Poreske uprave, predlog naplate poreza na dohodak koji su danas odbili predstavnici Udruženja radnika na internetu, za sve koji bi na taj način želeli da regulišu te obaveze.

  Kako je navedeno u saopštenju kabineta premijerke Ane Brnabić, predloženo je da se radnicima na internetu (frilenserima) obustavi postupak naplate poreza na dohodak do izmena zakona koje bi bile usvojene do 1. maja ove godine.

  Predloženo i da se normirani troškovi priznaju u visini od 43 odsto ostvarenih prihoda i da se omogući isplata obaveze iz prethodnog perioda na 120 rata, odnosno 10 godina, bez obračuna kamate.

  U saopštenju je navedeno da bi neplaćeni porez u iznosu 5.000 evra u prethodnih pet godina po predloženom modelu bio umanjen na 3.000 evra, što bi u dinarskoj protivvrednosti uz otplatu na 120 rata bez kamate bio iznos od 3.000 dinara mesečno.

  Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je ovo izuzetno korektna ponuda Vlade Srbije, koja bi one koji zarađuju na ovaj način uvela u legalne tokove bez narušavanja poreskog sistema države, a sa druge strane ne bi opteretila njihov mesečni budžet.

  “On je istakao i da se na ovaj način štite ugrožene kategorije, te da se ne štite oni koji su zarađivali ogromne svote novca kockajući se na internetu i izdavajući luksuzne vile, na koje se predlog ne odnosi”, piše u saopštenju.

  Dodaje se da su predstavnici Vlade predložili i da se radnici na internetu uključe u radnu grupu koja se bavi izradom novog zakona koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada, kako bi se na pravi način definisao njihov status, prava i obaveze.

  “Predlog Vlade Republike Srbije usmeren je ka tome da se na pravi način, bez urušavanja postojećeg poreskog sistema, i bez obeshrabrivanja onih koji već plaćaju porez državi, izađe ovoj grupi ljudi u susret”, navodi se u saopštenju.

  Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je agenciji Beta posle sastanka u Vladi Srbije da su razgovori o naplati poreza na dohodak frilensera završeni bez dogovora i ocenio predlog kao “katastrofalan”.

  On je dodao da je ponuđeno jedino da se otpisom kamata na obračunati dug i povećanjem normiranih troškova sa 20 na 43 odsto delom smanji obračunato poresko zaduženje.

  “Predlog vlade skandalozan, Mali poručio SLOBODNO SE SELITE” (VIDEO)

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE