Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veštačka inteligencija će prestići ljudsku (Freepik)

  Veštačka inteligencija će prestići ljudsku za 10 godina: Crne prognoze šefa japanske korporacije

  Veštačka inteligencija će prestići ljudsku za 10 godina inteligenciju u skoro svim oblastima, izjavio je izvršni direktor japanske investicione korporacije SoftBank Masajoši Son.

  „Pogrešno je reći da tehnologija veštačke inteligencije ne može biti pametnija od ljudi jer su je stvorili ljudi. Ona sada samostalno uči, samostalno se obučava i samostalno zaključuje, baš kao i ljudska bića“, naglasio je Son, prenosi CNN.

  Govoreći na korporativnoj konferenciji SoftBank World, on je prognozirao da će Opšta veštačka inteligencija (AGI) u budućnosti biti deset puta inteligentnija od zbira celokupne ljudske inteligencije.

  Son je i ranijih godina govorio o potencijalu AGI, obično koristeći termin „singularnost„, da transformiše poslovanje i društvo, ali ovo je prvi put da je dao vremenski okvir za razvoj veštačke inteligencije.

  On je na konferenciji izneo i ideju „veštačke super inteligencije“ za koju je tvrdio da će se realizovati za 20 godina i da će nadmašiti ljudsku inteligenciju.

  Veštačka inteligencija

  Čipovi, veštačka inteligencija (Freepik)

  Izvršni direktor SoftBank je sklon radikalnim tvrdnjama o transformativnom uticaju novih tehnologija. Njegova predviđanja o mobilnom internetu su se u velikoj meri potvrdila, dok ona o Internetu stvari (IoT) nisu.

  Opšta veštačka inteligencija (AGI) je tip veštačke inteligencije dizajniran da obavlja bilo koji intelektualni zadatak koji čovek može da obavi. AGI takođe može da sama nađe rešenje kada se suoči sa nepoznatim zadatkom.

  Šta je ustvari AGI?

  Veštačka inteligencija sada može samu sebe da nauči da izvršava više zadataka, povećavajući mogućnost da se na horizontu nađe „opšta veštačka inteligencija“.

  Opšta veštačka inteligencija bila bi veštačka inteligencija sa istom onom fleksibilnošću mišljenja kao kod čoveka – a možda čak i svesnosti – plus supersposobnošću digitalnog uma.

  Kompanije kao što su OpenAI i Dip majnd jasno su stavile do znanja da je njihov cilj stvaranje opšte veštačke inteligencije.

  OpenAI tvrdi da bi to „uzdiglo čovečanstvo povećanjem izobilja, dalo turbo-podstrek svetskoj ekonomiji i pomoglo u dolasku do novih naučnih saznanja“, kao i da bi „u ogromnoj meri uvećalo ljudsku genijalnost i kreativnost“.

   

  Izvor: Bizlife

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE