Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veoma loše: Suša desetkovala prinose kukuruza

  Proizvođači kukuruza u Srbiji upozorili su da je, zbog suše, stanje kukuruza veoma loše i da će se ponoviti 2017. godina kada je prosečan prinos bio oko tri tone po hektaru.

  Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić rekao je za Betu da će se, sudeći po nerazvijenoj stabljici kukuruza, prinos ove godine ponoviti iz 2017. godine, kada je na njegovom imanju imao od 1,5 do dve tone po hektaru, a koliko je to malo ilustruje podatak da je 2020. godine prosečan rod bio 10,5 tona.

  „Padavine nisu bile ravnomerne u Srbiji i negde će biti dobar prinos kukuruza za ove uslove, a negde ni 300 kilograma po hektaru“, rekao je Savić.

  Dodao je da će procenjeni prinosi biti još manji jer, prema prognozama, kiša neće padati ni sledećih desetak dana.

  Prihodi ni blizu nule

  „Neki proizvođači su krenuli da kose zelenu masu za silažu i kažu da je veoma oskudna jer nema zrna“, rekao je Savić.

  Istakao je da ga je setva kukuruza po hektaru koštala 120.000 dinara i da sa ovogodišnjim rodom neće biti „ni blizu nuli, odnosno pokriću troškova“.

  Ni suncokret, za koji je zemlja u Stigu pogodna zbog značajnih količina kalijuma, nije prošao bez posledica suše i prinos je na imanju Savića oko dve tone, a 2020. godine bio je četiri tone.

  Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da kukuruz u Banatu loše izgleda i da će, ako se nastavi sušni period prinosi biti rekordno niski.

  „Ranim sortama kukuruza koje su uspele da se opraše kiša bi mogla da pomogne, a sortama koje su se delimično, ili uopšte nisu oprašile, ne može mnogo da pomogne“, rekao je Jakšić.

  Prinosi kukuruza ove godine će, kako je rekao, biti u najplodnijem zemljištu oko dve tone, a poređenja radi, rekordni prinosi su od 14 do 16 tona po hektaru.

  Predsednik udruženja poljoprivrednika „Pančevački ratari“, Jovan Negovan, rekao je da je kukuruz, kome je osušeno pet-šest listova od zemlje „završio karijeru“.

  „Malo je njiva pod kukuruzom na našem području koje u ovom trenutku obećavaju, a i to ne znači ništa jer se padavine ne najavljuju do kraja meseca i kukuruz će sve više propadati, a šteta će rasti“, rekao je Negovan.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE