Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarstvo odbrane: Srbija od 2016. ne izvozi oružje u Ukrajinu

  Ministarstvo odbrane Srbije ukazuje da se i dalje plasiraju neistine i manipulacije u vezi sa padom aviona u Grčkoj, koji je prevozio proizvode srpske odbrambene industrije.

  „Ministarstvo još jednom ističe činjenice koje smo javnosti saopštili nekoliko sati nakon pada aviona„, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane objavljenom na sajtu.

  Dalje ističu da Republika Srbija poštuje sve međunarodne propise u trgovini naoružanjem, te da je avion koji se srušio u Grčkoj, prevozio proizvode naše industrije ka dozvoljenom krajnjem korisniku – Ministarstvu odbrane Bangladeša.

  „Vlasnik robe bila je privatna kompanija Valir, dok se u avionu, u vlasništvu privatne ukrajinske firme, nalazilo oko 11,5 tona školskih i svetlećih minobacačkih mina. O tome je Ministarstvo odbrane već obavestilo javnost, a o istom su se već izjasnili i avio-prevoznik i Ministarstvo odbrane Bangladeša, koje je i preciziralo da su bile namenjene za njihovu vojsku i graničnu stražu. To je jedina istina i ove činjenice su potvrdili svi akteri.“

  foto: Beta/AP

  „Organizacija samog leta, koji je imao rutu Niš sa tehničkim sletanjima u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu i krajnjom destinacijom Dakom, niti izbor kompanije za transport, nisu bile u nadležnosti Republike Srbije.“

  O odbrambenom resoru napominju i da Srbija nije nadležna za dozvole za prelet tuđih teritorija, jer je to suverena odluka svake države, kojima se operater u ovakvim slučajevima obraća za preletnu dozvolu.

  Takođe, Srbija ne samo da ovim avionom nije transportovala naoružanje Ukrajini, već od 2016. godine od kako se sistemski vodi kroz softvere evidencija za svaku dozvolu za promet naoružanja i vojne opreme iz Srbije, nijedna nije izdata za transport bilo kakve vrste naoružanja i vojne opreme iz Srbije ka Ukrajini.

  Jasno je i da pojedinim domaćim i inostranim krugovima, razočaranim što im je razobličena prvobitna laž da je Srbija transportovala naoružanje Ukrajini, ponestaje ideja u izmišljanju laži kojima pokušavaju da naštete Srbiji i njenoj odbrambenoj industriji, navelo je Ministarstvo.

  Godišnji izvoz vredan pola milijarde dolara

  Kompanije srpske odbrambene industrije u prošloj godini izvezle su naoružanje u vrednosti od oko 500 miliona dolara i u navedenim preduzećima zaposleno je oko 22.000 ljudi, ako se uzmu u obzir i kooperanti i porodice zaposlenih oko 100.000 ljudi živi od ovog posla.

  Vođena samo sopstvenim interesima Srbija će nastaviti da proizvodi savremenu opremu i naoružanje i da ih izvozi svima koji imaju sve dozvole, a koje predviđaju domaće i međunarodno zakonodavstvo, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

  Dodaje da se „cene proizvoda fabrika odbrambene industrije formiraju po tržišnim uslovima i borba za njihovu prodaju na tržištu je svakodnevna“.

  Na tržištima gde mogu da ih prodaju direktno one ih i prodaju direktno, tamo gde ne mogu, prilagođavaju se, jer svakako nastoje da prodaju što više svojih proizvoda. To da li će inostrani kupci angažovati posredničke firme u ovom poslu odluka je na koju Republika Srbija ne može da utiče. Ono što je za nas važno jeste da naše fabrike robu prodaju po svojim cenama, kao i da je angažovanje posredničke firme nešto što plaća inostrani kupac, zaključuje se u saopštenju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: MOD

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE