Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veliko INTERESOVANJE za program „MOJA PRVA PLATA“, oglašeno više od 1.000 mesta

  Četiri dana nakon početka konkursa u okviru programa podrške maladima „Moja prva plata“ više od 400 poslodavaca oglasilo je više od 1.000 radnih mesta, što pokazuje koliko je interesovanje privrede, rekao je direktor Sektora za strateške analize i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović.

  Vesović je sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim posetio novosadsku kompaniju „Energy net“, koja od početka učestvuje u programu „Moja prva plata“ i koja je za stalno zaposlila 85 odsto polaznika ovog programa, saopštila je PKS.

  Istakao je da je cilj ovakvih kompanija da ulažu u mlade ljude i imaju kvalitetne kadrove.

  U programu „Moja prva plata“ do sada učestvovalo 5.000 poslodavaca

  „U prvom i drugom ciklusu programa prijavilo se po 5.000 poslodavaca, a prema prvim rezultatima ta cifra će biti premašena“, dodao je Vesović.

  Ministar finansija Siniša Mali podsetio je da je za dve godine, od početka realizacije projekta „Moja prva plata“, više od 17.000 mladih koji su završili srednju školu ili studije, dobilo priliku da stekne prvo radno iskustvo, ali i prvo zaposlenje.

  „Nakon razgovora sa predstavnicima studentskih organizacija omogućili smo da za ovaj program u trećem ciklusu konkurišu i studenti završnih godina“, dodao je Mali i napomenuo da bi 90 procenata mladih učešće u programu preporučilo svojim prijateljima, a više od 80 odsto ostalo da radi kod poslodavca gde su stekli prvo radno iskustvo.

  Direktor „Energy net“ grupe Goran Jevtić rekao da je program „Moja prva plata“ jedna od važnih aktivnosti kojima ova kompanija doprinosi širenju znanja i da kompanija nastavlja sa praksom „koja je ustanovljena još pre 20 godina, a to je zapošljavanje mladih ljudi bez iskustva“.

  Apple, posao (Pixabay)

  Posao (Pixabay)

  Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 22. avgusta javni poziv za treći ciklus programa „Moja prva plata“ koji se realizuje uz podršku PKS, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija Srbije i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Ministarstvo finansija povećalo je za 15 procenata iznos naknade tako da će oni sa završenom srednjom školom primati 25.000 dinara mesečno, a sa završenim visokim obrazovanjem 30.000 dinara.

  Sredstva se isplaćuju direktno preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a poslodavci mogu korisnicima da isplate i dodatna sredstva. Program obuhvata mlade bez radnog iskustva do 30 godina starosti.

  Do sada su realizovana dva ciklusa Programa u koji je uključeno oko 18.000 mladih.

  Cilj Programa jeste osposobljavanje za samostalan rad 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

  Program se sprovodi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru, dok prioritet imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih područja.

  Programom se stvaraju sdodatne mogućnosti za osposobljavanje, sticanje prvog radnog iskustva i povećavanje prilika za konkurentnije istupanje mladih na tržištu rada i zapošljavanje, imajući u vidu da je položaj mladih na tržištu rada nepovoljniji u odnosu na opštu populaciju u zemlji.

  „Moja prva plata“: Za mlade sa fakultetom 30.000 RSD, prijava od danas

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE