Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veliki trgovinski „poremećaj“: Kina prestigla SAD u razmeni sa EU

  Kina je u prva tri kvartala bila najveći trgovinski partner Evropske unije, prestigavši Sjedinjene Američke Države, što je posledica panpidemije kovida-19 i naglog skoka kineske privredne aktivnosti.

  U prvih devet meseci 2020. razmena EU i Kine dostigla je 425,5 milijardi evra, a razmena EU i SAD iznosila je u istom periodu 412,5 milijardi, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

  U istom razdoblju 2019. razmena EU s Kinom bila je 413,4 milijarde, a sa SAD 461 milijardu.

  „Ovaj rezultat je posledica rasta uvoza (+4,5 posto), dok je izvoz u Kinu je nepromenjen“, istakao je Eurostat, dodajući da je „u istom periodu trgovina sa SAD zabeležila znatan pad uvoza (-11,4 posto) i izvoza (-10,0 posto).

  Ukupan deficit EU u trgovinskoj razmeni s Kinom popeo se na 135,9 milijardi evra u prvih devet meseci 2020, sa 123,9 milijardi u istom razdoblju 2019.

  Uprkos epidemiji kovida-19 i veoma snažnoj ekonomskoj krizi u prvom tromesečju, kineska ekonomija je ponovo u usponu, a potrošnja je u oktobru čak premašila prošlogodišnji nivo, navodi francuski statistički zavod (INSEE) u konjunkturnom izveštaju.

  Samo u trećem kvartalu domaća potražnja je podstakla uvoz evropskih proizvoda u Kinu, „u automobilskom i u sektoru luksuznih proizvoda, ali i telekomunikacija u očekivanju američkih sankcija Huaveju“, dodaje francuski zavod.

  I izvoz iz Kine u Evropu je porastao u leto i početkom jeseni zbog velike potražnje medicinske opreme i elektronskih proizvoda.

  Tako je Svetska zdravstvena organizacija u oktobru istakla da je samo Kina izvezla gotovo 44 posto lične zaštitne opreme kojom se trgovalo u svetu u prvih šest meseci 2020. godine.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE