Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oni su TOP DOBITNICI tokom pandemije

  Pandemija koronavirusa je mnoge ljude osiromašila, neke preduzetnike obogatila, dok su drugi – postali još bogatiji. Neke branše su u velikoj krizi, druge su odjednom jako tražene.

  Onlajn trgovina – Džef Bezos

  Osnivač Amazona Džef Bezos je van svake kategorije. Kompaniji Amazon za vreme pandemije ide bolje nego ikad. Cena akcije skače od rekorda do rekorda. Bezos, najbogatiji čovek na svetu i pre pandemije, sada je postao još mnogo bogatiji i ima 160 milijardi evra.

  Tehnologija – Ilon Mask

  Pravite automobile, ali vas vrednuju kao tehnološku kompaniju! Ilonu Masku je to uspelo sa Teslom. Njegova kompanija je profitirala od poleta koji je pandemija na berzi izazvala oko svega što ima veze sa tehnologijom. Preduzetnik rođen u Južnoj Africi nedavno je pretekao Bila Gejtsa i sa bogatstvom koje se trenutno procenjuje na 110 milijardi evra, kreće se prema vrhu.

  Rad kod kuće – Zoom

  Rad kod kuće u vreme pandemije je veliki blagoslov za Erika Juana. Osnivač platforme za komunikaciju Zoom, došao je u SAD iz Kine kada je imao 27 godina. Posle nekoliko godina za WebEx, osnovao je sopstvenu video platformu i 2019. otišao na berzu. Cena akcije Zooma je eksplodirala. Neto vrednost Juana procenjuje se na 16 milijardi evra.

  Sport kod kuće – Peloton

  Zatvorene teretane i ograničenje kontakta išli su Džonu Foliju na ruku. 2013. je bio početnik i pokušavao da dođe do kapitala za njegove umrežne sprave za vežbanje – danas ga investitori zaspaju. Cena akcije firme Peloton se od početka pandemije utrostručila i neočekivano učinila skoro 50-godišnjaka milijarderom.

  Kreiranje prodavnica na internetu

  Shopify je softver koji omogućava trgovcima da sami kreiraju internet prodavnice i povežu se sa firmama koje se bave logistikom. Tobijas Litke stoji iza koncepta. Rodom iz Koblenca 2002. emigrirao je u Kanadu i počeo u garaži. Shopify je sada najvrednija kanadska kompanija. Cena akcije se više nego udvostručila od marta, a bogatstvo 39-godišnjaka procenjuje se na 7,5 milijardi evra.

  Preko vakcina do milijardera

  Vakcina protiv korone koju je razvio Bajontek iz Majnca, firma čiji je suosnivač i vlasnik Ugur Šahin, prva je u Evropi dobila odobrenje za masovnu upotrebu. To znači da je Šahin, koji se doselio iz Turske, ne samo odjednom postao svetski poznat, već se i izuzetno obogatio. Vrednost njegovih akcija se procenjuje se na više od dve milijarde evra.

  Kuvanje kod kuće

  HelloFresh je firma koja vam predlaže šta da kuvate i dostavlja paket sa svim sastojcima. Od početka pandemije – profit je više nego utrostručen, prodaja više nego udvostručena – prema tromesečnom bilansu početkom novembra. Suosnivač i deoničar Dominik Rihter profitira od zatvorenih restorana i trenda ka kuvanju kod kuće. Još nije miljarder, ali već ima prave sastojke – i za to.

  Bivša supruga Džefa Bezosa

  Pandemija i Amazon nisu učinili bogatijim samo Džefa Bezosa – Mekenzi Skot, njegova bivša supruga, takođe je dobro zaradila zahvaljujući svom paketu akcija. Sada je na prvom mestu na listi najbogatijih žena na svetu, sa bogatstvom koje se procenjuje na skoro 60 milijardi evra.

  Izvor: DW

  Foto: Beta/AP, Pixabay, screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE