Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Valmart „sufinansirao“ severnokorejski nuklearni program

  Američki trgovački lanac Volmart (Wal-Mart), optužen da je prodavao plodove mora i losos prerađene u jednoj kineskoj fabrici koja zapošljava Sjevernokorejce, sada zabranjuje svojim dobavljačima da se u njoj snabdevaju.

  U objavljenom istraživanju, američka agencija AP navodi da su američki potrošači indirektno finansirali severnokorejski nuklearni program kupujući plodove mora i ribu u Volmartu i u nemačkim prodavnicama Aldi.

  Agencija je otkrila da su Severnokorejci radili u pogonima prerade plodova mora u Hunčunu, kineskom gradu blizu severnokorejske i ruske granice. Veliki deo njihovih plata (70 posto) odlazio je u Pjongjang.

  „Mi smo ispitali i istraživali na tom mestu kojem smo dodelili crveni karton zbog odbijanja saradnje u našem ispitivanju, što znači da dobavljači više ne mogu tamo nabavljati proizvode koji se prodaju u Volmartu“, rekla je portparolka te firme.

  Te informacije stižu dok Vašington pokušava prekinuti svaki izvor finansiranja Pjongjanga i njegovog programa razvoja nuklearnog i balističkog oružja.

  Američko ministarstvo finansija je odredilo krajem septembra nove sankcije za osam severnokorejskih banaka i 26 državljana za koje smatraju da olakšavaju finansiranje sjevernokorejskog programa.

  Američkim i svim firmama na američkom tržištu nije dozvoljena saradnja sa severnokorejskim kolegama ni s kompanijama povezanim s Pjongjangom.

  Prema američkom istraživanju nemački objekti Aldi prodaju robnu marku „Sea Queen“ proizvedenu u pogonima u Hunčunu.

  Oko 100 kontejnera robe prerađene u Hunčunu su do početka godine stigli u Sjedinjene Države i Kanadu, piše AP.

  Izvor: Index

  Foto: Wal-Mart

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE