Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Valjevska pivara, izgleda, našla kupca

  Na javni poziv za prikupljanje ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala Valjevske pivare stigla je jedna prijava potencijalnog kupca, konzorcijuma koji čine tri firme, saznaje Politika iz pouzdanih izvora.

  Prema raspoloživim nezvaničnim informacijama, u utorak je nadležna komisija otvorila prispelu dokumentaciju i konstatovala da ona ispunjava formalne uslove za učešće u nadmetanju.

  Slede naknadne detaljne provere dokumenata i nakon toga, za nekoliko dana, trebalo bi da bude otvoren i koverat sa konkretnom novčanom ponudom za kapital najstarijeg valjevskog privrednog kolektiva, firme koja je u stopostotnom državnom vlasništvu.

  Podsećanja radi, Ministarstvo privrede je pre mesec dana objavilo javni poziv za prikupljanje ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala Valjevske pivare po početnoj ceni od 3,523 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti. Na prodaju je ponuđen paket od nešto preko milion akcija u vlasništvu Republike Srbije, a depozit za učešće u postupku iznosio je 704.000 evra.

  Za razliku od prethodnog javnog poziva kada je početna cena bila dvostruko viša, oko sedam miliona evra, na koji se niko nije javio, sada je stigla jedna ponuda. Takođe, u novom pozivu predviđeno je da se kupac ugovorom obaveže da u naredne dve godine investira u pivaru najmanje pet miliona evra, dok je prvobitno ta obaveza iznosila dvostruko više..

  Ukoliko predstojeće detaljne analize potvrde ispravnost prispele dokumentacije, Valjevska pivara bi uskoro trebalo da dobije novog vlasnika.

  Taj kolektiv je, inače, u poslednjih nekoliko godina uspešno poslovao, očuvao tekuću likvidnost, čak i investirao i zadržao relativno skroman, ali stabilan udeo na domaćem tržištu, uz realizaciju i nekih izvoznih poslova među kojima je vrlo interesantan plasman piva u SAD.

  U Valjevskoj pivari je zaposleno oko 200 radnika, a prosečna zarada iznosi oko 50.000 dinara.

  Izvor: Politika

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE