Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Amerikanci istražuju Erbas zbog korupcije

  Američko ministarstvo pravde pokrenulo je istragu protiv evropskog proizvođača aviona ERbasa, zbog sumnje na korupciju, što bi za kompaniju moglo značiti novčanu kaznu od nekoliko milijardi dolara, piše Le Monde.

  Prema pisanju Le Mondea, američko ministarstvo pokrenulo je istragu protiv Erbasa zbog sumnje u „neprimerene poslovne metode“ krajem 2017. godine. Kompaniju su obavestili o istrazi krajem leta ove godine. Iz Erbasa su saopštenjem poručili da sarađuju s američkim vlastima.

  Istraga je proizašla iz Erbasove objave s početka 2016. godine da nisu obavestili vlasti o isplatama posrednicima prilikom dogovaranja nekoliko poslova, posebno u Aziji.

  Nekoliko meseci nakon toga britanska Služba za teške prevare otvorio je istragu zbog sumnje u prevaru, mito i korupciju u vidu „nepravilnosti vezanih uz nezavisne konsultante“. Britanski istražitelji su sarađivali s francuskim kolegama koje su pokrenule sopstvenu istragu.

  Iz Erbasa su u oktobru 2017. godine upozorili da bi istrage mogle ‘značajno uticati’ na njihove poslovne rezultate.

  Ove godine su saopštili da su američke vlasti zatražile informacije o poslovima koje su predmet istraga u Britaniji i Francuskoj, a „mogle bi potpadati pod jurisdikciju SAD“.

  Ako istraga američkog ministarstva dovede do krivičnog postupka protiv Erbasa i ako kompanija bude proglašena krivom za korupciju, mogla bi na pet godina biti isključena iz međunarodnih tendera, upozorava francuski list.

  Le Monde izveštava i da je Erbas nedavno ukinuo odeljenje za strategiju i organizaciju marketinga (SMO), čiji su direktori nadgledali posrednike u sklapanju poslova od 2009. do 2013. godine.

  U Erbasu se nadaju da će se američko ministarstvo pravosuđa pridružiti istragama francuskih i britanskih vlasti jer bi time možda mogli raspodeliti kaznu na tri dela, umesto da se u SAD suoče s ogromnom novčanom kaznom i potencijalno brojnim sudskim sporovima.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE