Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Doteralo cara do duvara“: Štrajk prosvetara protiv nasilja u školama

  U četvrtak 1. decembra biće obustavljena nastava u 46 mesta u Srbiji u znak protesta protiv nasilja u školama.

  To je najavila predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković na konferenciji „Stop nasilju u školama“ ispred zgrade Vlade Srbije.

  „Prvog decembra u školama USPRS neće biti nastave, zato što je to jedan otpor svemu onome što se u Srbiji dešava – jedna poptuna nezainteresovanost za prosvetu. To je naš bunt i to je naš otpor, nema časova 1. decembra“, najavila je Janković.

  Ističe da je u prethodnom periodu bilo previše slučajeva nasilja kako vršnjačkog tako i nasilja nad zaposlenima u školama, što je „doteralo cara do duvara“.

  Pozivu se odazvalo 46 mesta širom Srbije i, prema rečima Jasne Janković, 1. decembra će, tačno u podne, na ulice izaći članovi USPRS, ali i članovi drugih sindikata, prosvetni radnici koji nisu članovi nijednog sindikata, roditelji, kao i bivši i sadašnji učenici.

  „Moramo uvesti nultu tolerancju na nasilje, inače zaista od obrazovnih ustanova neće ostati kamen na kamenu, počeće opšte tuče učenika, nastavnika, roditelja, i onda tu više obrazovanja nema“, upozorila je Janković.

  Jasna Janković (screenshot)

  Poptpredsednik USPRS Zvonimir Jović istako je da je štrajkački zahtev da se prosvetnim radnicima dodeli status službenih lica. „Taj status donosi veću zaštitu zaposlenih po školama od napada bilo dece, bilo roditelja i staratelja“, rekao je Jović.

  Dodao je i da status službenog lica podrazumeva i veću odgovornost, jer bi eventualni prekršaju prosvetnih radnika bili sankcionisani kao krivično delo.

  Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je predviđena prva sednica radne grupe tog ministarstva za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama, napominjući da će novi tim do 20. decembra imati rok da utvrdi manjkavosti i predloži izmene u dosadašnjoj praksi.

  Izvor: N1

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE