Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UZALUD histerija, Vesić tvrdi – BIĆE GONDOLE

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će na Kalemegdanu, „uprkos histeriji agresivne manjine“, biti izgrađena gondola.

  „Beograd će dobiti gondolu koja će povezivati Kalemegdanski park i Ušće, kao što gondolu imaju Jerusalim, Njujork, Salcberg, Koblenc i mnogi drugi gradovi“, kazao je Vesić u intervjuu za Blic izdanja za nedelju.

  Najveća evropska organizacija posvećena očuvanju kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“ objavila je 30. jula izveštaj u kom je ocenila da bi realizacijom „kontroverznog“ projekta gradnje žičare na području Beogradske tvrđave na Kalemegdanu, „nepovratno bile kompromitovane istorijske i estetske vrednosti zaštićenog kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju“.

  Navodeći da je izveštaj pripremljen na osnovu posete visoke delegacije stručnjaka „Evropa Nostre“ Beogradu početkom maja, iz te organizacije su ocenili da je projekat na Kalemegdanu „zakonski sporan, i bez jasne svrhe i utemeljenja“, kao i da bi izgradnja žičare na tom području imala „razarajuće posledice na autentičnost i integritet kulturnog nasleđa koje je simbol Beograda“.

  Iz te organizacije su upozorili da bi se gradnjom žičare „ugrozila transnacionalna nominacija Beogradske tvrđave na UNESKO Listu svetske baštine u okviru ‘Granica Rimskog Carstva’, te bi se propustila izuzetna prilika za dugoročno unapređenje i očuvanje ovog lokaliteta, kao i za održivi razvoj kulturnog turizma“.

  „Ozbiljna Studija uticaja na nasleđe izostala je u procesu razmatranja projekta gradnje žičare, suprotno nacionalnim i međunarodnim zakonskim odredbama kao i standardima dobre prakse. Projekat gradnje žičare nekompatibilan je sa nacionalnim zakonskim odredbama, kao i sa međunarodnim i evropskim konvencijama u oblasti nasleđa koje je ratifikovala Srbija“, stoji u izveštaju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Dejan

   O ovakvim stvarima se pravi referendum u evropi a i sire. A kod nas kako kome padne na pamet. .. recimo u svajcarskoj je bio referendum da se dignu plate radnika .. i zamislite nije prosao.

  • Mustafa Strašni

   Zašto nekom smeta žičara nije mi jasno.... Uvek je bilo.... Bolje je da ima, nego da nema, osim u izuzetnim slučajevima...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE