Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Suncokret

  Usvojeno: Vlada će pomoći proizvođačima suncokreta

  Vlada Srbije je usvojila Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta za ovogodišnji rod.

  Uredba je doneta posle pregovora predstavnika Vlade i poljoprivrednika, koji su nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta i visokim troškovima proizvodnje danima blokirali ulice u više gradova i mesta u Srbiji.

  „Uredba je doneta s obzirom na to da je bilo neophodno održati prehrambenu sigurnost stanovništva i ublažiti posledice trenutne situacije uzrokovane rastom cena inputa i sušom koja pogađa poljoprivrednu proizvodnju. Takva situacija istovremeno je otežala položaj proizvođača koji očekuju prihod od svoje proizvodnje da bi mogli da ulažu u jesenju setvu pšenice, ostalih žita i uljane repice, koja je od izuzetnog značaja za prehrtambenu sigurnost stanovništva“, navodi se u saopštenju Vlade.

  Našli se na 73 dinara

  Dodaje se da usvojena Uredba predviđa „ograničenje visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta sa ciljem da se zaštiti tržište i spreče deformacije u formiranju cene suncokreta, koja preovlađujuće učestvuje u formiranju cene jestivog suncokretovog ulja“.

  Iako su prvobitno tražili da tona suncokreta bude 700 evra, poljoprivrednici su se sa Vladom „našli“ na 73 dinara po kilogramu.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE