Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada Srbije BL

  Usvojeno 10 zaključaka: Vlada formira Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja

  Vlada Republike Srbije usvojila je deset zaključaka, koje je u sredu predstavio predsednik države Aleksandar Vučić.

  Kako se navodi u saopštenju, sednica Vlade započela je minutom ćutanja za žrtve oružanog napada, koji se u sredu dogodio u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

  Kako je odlučeno, Vlada će u roku od deset dana formirati Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi obrazovne i zdravstvene ustanove i policije, koji bi hitno reagovali na slučajeve vršnjačkog nasilja.

  Kako se navodi, u konsultacijama tog saveta sa sindikatima prosvetnih radnika i udruženjima roditelja učenika, biće razmatrana celishodnost donošenja mere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.

  Vlada će u roku od deset dana formirati i Radnu grupu za bezbednost dece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mere zabrane pristupa sajtovima, a koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.

  Članovi Vlade usvojili su i odluku o moratorijumu na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja odobrenja za nabavku oružja, oružnih listova i slično, na dve godine.

  U roku od tri meseca, Ministarstvo unutrašnjih poslova izvršiće reviziju svih izdatih dozvola za držanje oružja, navodi se u saopštenju Vlade i dodaje da će u roku od šest meseci MUP izvršiti kontrolu osoba koje imaju dozvole da drže oružje, pogotovo ispunjenje zakonskih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i odvojeno čuvanje municije.

  MUP će u istom roku izvršiti i uvid u to da li je na adekvatan način sprečen pristup oružju i municiji maloletnicima i drugim neovlašćenim osobama.

  Streljane i oružje

  Predmet kontrole MUP u naredna tri meseca biće i rad svih streljana. „Nakon toga, u saradnji sa Ministarstvom pravde, u roku od mesec dana, biće priređeni propisi o uslovima i načinu korišćenja streljana, uključujući zabranu pristupa maloletnim osobama“, navodi se.

  Kako je odlučeno na sednici Vlade, Ministarstvo pravde, u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika, pripremiće izmene zakona kojima bi se propisala krivičnopravna odgovornost za osobe koje omoguće maloletnim i drugim neovlašćenim osobama da dođu u posed vatrenog oružja i koja maloletne i druge neovlašćene osobe obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.

  Ministarstvo pravde razmotriće i mogućnost izmena Krivičnog zakonika kako bi se starosna granica za krivično-pravnu odgovornost maloletnih osoba snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda.

  U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo pravde uputilo dopis Evropskoj komisiji.

  Nasilje u medijima

  „Ministarstvo pravde i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija će u roku od mesec dana, razmotriti mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme kao i društvene mreže, u pogledu zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

  Članovi Vlade doneli su odluku i da u roku od mesec dana, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja pripreme propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife, Beta, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE