Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Usvojene uredbe o podsticaju za zapošljavanje stranaca i podršci mlinarima

  Vlada Srbije usvojila je niz uredbi i odluka, među kojima je Uredba o kriterijumima za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju novonastanjena lica u Srbiji.

  Uredba predstavlja važnu meru za prilagođavanje poslodavaca novim uslovima poslovanja na međunarodnom konkuretnom tržištu u periodu značajne inflacije, navodi se u saopštenju.

  Uredba će omogućiti podsticaje domaćim poslodavcima uz zadržavanje jednakog fiskalnog opterećenja, kako bi zarade koje isplaćuju stranim državljanima ili domaćim povratnicima, kao i licima obrazovanim u inostranstvu, bile konkurentne zaradama inostranih poslodavaca.

  Uredba će obezbediti razvoj Srbije kao relevantnog učesnika na međunarodnom tržištu, kroz podršku konkurentnosti domaćih poslodavaca, a istovremeno će uticati na poboljšanje demografske slike u Srbiji.

  160 miliona dinara za mlinare

  Usvojena je i Uredba o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima brašna. Za te namene Vlada je opredelila 160.000.000 dinara.

  Podrška će se odnosi na proizvođače registrovane za obavljanje delatnosti mlinarstva na dan 15. novembra 2021. godine, a koji su isporučivali brašno u pakovanjima do pet kilograma (uključujući i pet kilograma) tipa „T-400 glatko“ i „T -500“.

  Na taj način biće održan dosadašnji obim proizvodnje brašna i sprečen potencijalni poremećaj na tržištu koji bi mogao da dovede do nestašice.

  Članovi Vlade izmenili su Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se, u cilju olakšanog izvoza te vrste proizvoda, sada uvodi kvantitativno ograničenje izvoza na tromesečnom nivou, umesto na mesečnom, kako je do sada bilo predviđeno. Ova mera doneta je u cilju sprečavanja nestašice tih proizvoda, ističe se u saopštenju.

  Granična kontrola plovila

  Na sednici Vlade je doneta i Odluka o otvaranju stalnog graničnog prelaza za međunarodni vodni saobraćaj putnika i roba sa svim inspekcijskim službama „Bačka Palanka“, čime će biti omogućeno efikasnije sprovođenje graničnih procedura domaćih i stranih brodova na tom graničnom prelazu na reci Dunav.

  Takođe, stvoriće se uslovi za obavljanje granične kontrole svih plovila na ulasku u Srbiju koja dolaze iz pravca Mađarske i Hrvatske, kao i svih plovila na izlasku iz naše zemlje.

  Pored toga, brodovi će se kraće zadržavati prilikom granične kontrole, biće smanjeni nepotrebni troškovi, a sa druge strane poboljšani uslovi za rad službenika u toj oblasti.

  Izvor: RTS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE