Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Usvojen budžet za 2020. godinu

  Predlogom budžeta predviđeni su budžetski prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi od 1.334,7 milijardi dinara, tako da će deficit iznositi 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

  U načelnoj raspravi predlagači su rekli da je budžet razvojni i isplaniran sa ciljem podizanja životnog standarda građana, dok je opozicija kritikovala predlog navodeći da je budžet predizborni i nerealan.

  Vlada Srbije je planirala budžet na osnovu procene da će rast BDP u narednoj godini biti četiri odsto, a da će inflacija iznositi dva odsto.

  Očekuje se da će učešće javnog duga u BDP-u pasti na 51,4 odsto.

  U budžetu će biti veći rashodi za plate i penzije za oko 1,3 odsto BDP.

  Biće izdvojeno 295,4 milijarde dinara na plate zaposlenih u državnoj službi, koje će u odnosu na ovu godinu biti veće od osam do 15 odsto.

  Za penzije su predviđene 581,2 milijarde i one će biti veće 5,4 odsto.

  Vlada je predložila da za kapitalne investicije bude izdvojeno 198,9 milijardi dinara, većinom za saobraćajnu i železničku infrastrukturu.

  Za unapređenje „infrastrukture za zaštitu životne sredine“ namenjene su 59,4 milijarde dinara, dok je u 2019. godini za te namene bilo izdvojeno 23,7 milijardi dinara.

  Za subvencije je planirano 95,3 milijarde dinara, od čega za podsticaje investitora 9,3 milijarde.

  Vlada Srbije je planirala rasterećenje privrede po osnovu poreza i doprinosa sa 62 na 61 odsto, zbog čega prihodi budžeta u 2020. godini biti manji za 13,1 milijardu dinara.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE