Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Tom Henks pravilo“: Kako da izvučete najviše od života i posla uz pomoć reči „NE“

  Bilo je vremena kada Tom Henks nije imao slavu i bogatstvo kao danas. Neretko je govorio o periodu kada je morao da smisli kako da prehrani svoju porodicu sa budžetom od 45 dolara mesečno.

  Naravno, to je bilo davno, a Henks je u međuvremenu postao jedna od najpriznatijih filmskih zvezda na svetu.

  Međutim, pre toga, kada je Henks prvi put osetio uspeh i kada su se ponude nizale, glumac kaže da je naučio važnu lekciju – onu koja može da koristi preduzetnicima, slobodnjacima i drugim vlasnicima malih preduzeća, jer njihov rad i reputacija počinju da rastu. Govorio je o tome kako je došao do tačke kada je mogao da snima filmove koje je zaista želeo. Da bi to uradio, kaže Henks, morao je da nauči da kaže ljudima veoma tešku reč.

  Ta reč je bila „ne“.

  „Čudna lekcija za to je da sam shvatio kako na kraju dobro obavljate posao koji radite“, rekao je Henks u intervjuu. „Reći ‘da’, onda samo radite. Ali ako kažete ‘ne’ znači da ste izabrali tip priče koju želite da ispričate i tip lika koji želite da igrate.“

  Ne (Pixels)

  Dobiti više od posla i života znači naučiti reći „ne“

  Pravilo Toma Henksa pomaže vam da razvijete samoupravljanje, ključni aspekt emocionalne inteligencije. U njemu se jednostavno kaže: Svaki put kada kažete „da“ nečemu što zapravo ne želite, vi zapravo kažete „ne“ stvarima koje radite.

  Možda ćete steći naviku da kažete „da“ na svačiji zahtev za uslugu, samo zato što želite da budete od pomoći. Ili, možete prihvatiti svaki posao koji vam se nađe na putu – čak i ako vas sprečava da postignete svoje ciljeve.

  Kada se setite pravila Toma Henksa, podsetite se da svaka odluka ima posledice i da postoji samo određena količina sati u danu, danima u nedelji i nedeljama u godini.

  Tom Henks (Beta/AP)

  Ovo je posebno važno zapamtiti kako vaše poslovanje postaje uspešnije. Kao vlasnik, mogli biste se ljutiti na ideju da odbijete siguran posao. Ali deo lepote uspešnog poslovanja je u tome što možete postati izbirljiviji u tome kako odlučite da provedete svoje vreme.

  Ne morate da radite sa svakim klijentom; možete se fokusirati na klijente sa kojima uživate u radu. Ne morate da trošite vreme na zadatke koje mrzite; možete angažovati druge da se brinu o njima i fokusirati se na aspekte poslovanja koji koriste vaše prednosti.

  Ne morate raditi šezdeset ili sedamdeset sati sedmicama ako to ne želite; možete izgraditi svoj radni raspored oko drugih stvari koje su vam jednako važne, ako ne i više.

  Ne (Pixels)

  Naravno, ne treba reći „ne“ svemu. Deo izgradnje odnosa, i verovatno ono što vam je pomoglo da izgradite uspešan posao na prvom mestu, bilo je pomaganje kada možete, piše Inc.

  Ali svaki dan ćete biti suočeni sa teškim izborima, o tome kako ćete potrošiti svoje vreme i energiju. Kada to uradite, zapamtite pravilo Toma Henksa: držite svoje emocije pod kontrolom i samo recite „ne“ stvarima koje vam nisu važne… Da biste imali više vremena za stvari koje jesu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP/Pixels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE