Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uspeh matematičara i fizičara na međunarodnim olimpijadama uz podršku NIS-a

  Mladi srpski fizičari i matematičari ostvarili su velike uspehe na međunarodnim olimpijadama održanim u Indoneziji i Brazilu.

  Pet medalja, od kojih jednu zlatnu i četiri srebrne, osvojili su mladi fizičari iz Srbije, koji su uz podršku kompanije NIS učestvovali na 48. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, održanoj od 16. do 24. jula u gradu Jogjakarta u Indoneziji.

  Najsjajnije odličje pripalo je Dušanu Đorđeviću iz Matematičke gimnazije iz Beograda, dok su srebrne medalje osvojili Marko Šušnjar i Vuk Radović iz Matematičke gimnazije iz Beograda, i Novak i Bogdan Stanojević iz Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša. Ekipu srednjoškolaca koji su predstavljali Srbiju na međunarodnom takmičenju iz fizike vodili su profesori iz Društva fizičara Srbije – Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta u Beogradu i Veljko Janković sa Instituta za fiziku iz Zemuna. Ovo je peta zlatna medalja i  najbolji rezultat koji su mladi takmičari iz Srbije ostvarili na do sada održanim međunarodnim takmičenjima iz fizike za srednjoškolce.

  Tim učenika iz Matematičke gimnazije iz Beograda takođe je ostvario veliki uspeh na 58. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, održanoj od 15. do 23. jula u Rio de Žaneiru u Brazilu. Mladi srednjoškolci iz beogradske Matematičke gimnazije osvojili su četiri srebrne i dve bronzane medalje. Srebrne medalje osvojili su Marko Medvedev, Ognjen Tošić, Aleksa Milojević i Pavle Martinović, a bronzane Jelena Ivančić i Igor Medvedev. Mentori i vođe tima bili su dr Bojan Bašić i mr Dušan Đukić.

  Podrška Međunarodnim olimpijadama iz fizike i matematike deo je NIS-ovog programa „Energija znanja“ koji je usmeren na afirmaciju mladih i talentovanih učenika širom Srbije. NIS već petu godinu zaredom organizuje Srpske fizičke i matematičke olimpijade, a pobednici sa olimpijada potom predstavljaju našu zemlju na međunarodnim takmičenjima širom sveta. Na ovaj način kompanija ulaže u budućnost,  a samim tim doprinosi razvoju nauke i obrazovanja u Srbiji.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE