Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uslov za super plaćene specijalce: Dovoljna samo osnovna škola

  Ministar odbrane Miloš Vučević doneo je odluku kojom se predviđa da pripadnici Vojske, uključujući i specijalce, mogu biti i osobe sa završenom osnovnom školom.

  Kriterijumi za građane koji se jave na javni konkurs ili neposredno budu primljeni u specijalne jedinice i „Kobre“ su završeni nivo školovanja, osnovna psihološka procena kandidata, medicinsko-zdravstvena procena, ulazna provera fizičke sposobnosti, bezbednosna provera i selektivna obuka, na koju će biti upućeni kandidati koji zadovolje prethodne kriterijume.

  Selektivna obuka realizuje se u skladu sa odobrenim planom i programom jedinice u kojoj se vrši popuna, a nakon njenog završetka formiraće se lista kandidata po kriterijumima: završeni nivo školovanja (20 odsto od ukupnog broja bodova), osnovna psihološka procena kandidata (20 odsto), a ključna je ocena sa selektivne obuke (60 odsto).

  Završeni nivo školovanja boduje se zavisno od stečenog stepena stručne spreme: pet bodova za osnovnu školu, 10 za srednju školu trećeg stepena i 20 za srednju školu četvrtog stepena ili više nivoe obrazovanja.

  Osnovna psihološka procena kandidata radiće se u skladu sa pravilnicima i uputstvima o psihološkoj delatnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, a dodatna psihološka selekcija je sastavni deo selektivne obuke.

  Psihološko ispitivanje kandidata

  U Službenom vojnom listu objavljene su i izmene i dopune uputstva o psihološkim ispitivanjima kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu.

  Ocena opšte intelektualne sposobnosti ima pet kategorija – najviša je peta nadprosečan, kad je rezultat kandidata na testovima kognitivnih sposobnosti koeficijent inteligencije 110 i viši.

  U četvrtu kategoriju, ocena prosečan, potreban je koeficijent inteligencije od 90 do 109, treću (ispodprosečan) od 80 do 89, druga kategorija nije objavljena, a za prvu, kad kandidat nije zadovoljio kriterijume intelektualnih sposobnosti, koeficijent je od 79 i niži.

  Ocenjuje se i emocionalna stabilnost i zrelost, gde petu kategoriju dobijaju ispitanici koji pokazuju visok stepen emocionalne stabilnosti i očekuje se da oni uspešno podnose psihičke napore, odlično se snalaze u stresnim situacijama i uspešno se prilagođavaju zahtevima vojne sredine.

  Kategoriju četiri dobijaju ispitanici koji pokazuju prosečan stepen emocionalne stabilnosti, treću oni koji pokazuju zadovoljavajući stepen, drugu oni koji privremeno ne pokazuju zadovoljavajući stepen, a prvu ispitanici koji pokazuju nezadovoljavajući stepen emocionalne stabilnosti i očekuje se da nisu u stanju da podnesu psihičke napore, ne mogu da se snađu u stresnim situacijama i smatra se da bi postojale ozbiljne poteškoće u prilagođavanju zahtevima vojne sredine.

  Ukoliko je kategorija emocionalne stabilnosti jedan ili dva, ispitivač – psiholog je u obavezi da sprovede psihodijagnostičku procenu.

  Izvor: 021, FoNet

  Foto: MOD

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE