Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gojković

  Gojković o neplaćenom KUĆNOM RADU žena: Ovo je prvi korak ka priznanju…

  Ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković izjavila je da je broj nezaposlenih žena u odnosu na prošlu godinu u Srbiji smanjen za 20 odsto, a da je među muškarcima broj nezaposlenih smanjen za 10,6 odsto, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

  Ona je na Globalnom samitu žena u Abu Dabiju rekla da Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost učestvuje u projektima čiji ciljevi obuhvataju poboljšanje ekonomskog položaja žena.

  Istakla je da unapređenje znanja i veštine direktno doprinosi njihovom boljem položaju na tržištu rada i stvaranju mogućnosti da same pokrenu poslove.

  „Urađene su i prve analize udela neplaćenih poslova u bruto društvenom proizvodu. To je prvi korak ka priznanju vrednosti neplaćenog kućnog rada, kojim se bave žene. To je posebno došlo do izražaja tokom pandemije koronavirusa, kada su žene preuzimale ogroman teret borbe kao zaposlene u zdravstvenim i socijalnim služabama i u trgovinskim radnjama“, navela je Gojković.

  Gojković: Pred nama je još put

  Ipak, ukazala je da je pored ohrabrujućih pomaka i ostvarenog napretka, pred nama još uvek dug put koji moramo da pređemo.

  „Neophodna je što bliža saradnja sa međunarodnim partnerima, civilnim i privatnim sektorom, kao i medijima koji imaju važnu ulogu u izgradnji društva u kome su isključeni svi oblici diskriminacije“, dodala je.

  Gojković je rekla da se nada će njeno, kao i iskustva drugih žena koje učestvuju na konferenciji i koje su uspele da razbiju „stakleni plafon“ i pomere granice u svom društvu, biti inspiracija drugim mladim ženama da one mogu da učine isto.

  „Smatram da smo kroz svoj život i rad, kao i kroz iskustvo u upravljanju, diplomatiji, promeni društvenih normi i promeni političke volje, pokazale da žene prave razliku – veliku i suštinsku. Pokazale smo da možemo i da hoćemo, sada samo ostaje da istrajemo u toj borbi i osnažujemo druge žene da učine isto“, poručila je Gojković na kraju svog obraćanja.

  Globalni samit žena

  Plenarnom sednicom „Životni uspeh žena“ predsedavala je šeika Hesa bint Sultan bin Kalifa Al Nahjan, savetnica ministra spoljnih poslova i međunarodne saradnje UAE,  a pored ministarke Gojković među govornicama bile su, Amina Gurib-Fakim, bivša predsednica Mauricijusa, Virdžinija Grej Henri, izvršna direktorka izdvačke kuće “Fons Vitae Publishing” iz SAD, kao i Latifa Ibn Ziaten, osnivač i predsedavajuća Asocijacije UMAR.

  Dvodnevni Globalni samit žena 2023. godine održava se u Abu Dabiju pod pokroviteljstvom šeike Fatime Bint Mubarak, Majke nacije, predsednice Opšte ženske unije Ujedinjenih Arapskih Emirata i vrhovne predsednice Fondacije za razvoj porodice.

  Izvor: BIZLifr

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE