Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Upozorenje: U Srbiji neće imati ko da gradi

  Srbiji hronično nedostaju građevinski radnici – dok naši moleri, fasaderi, gipsari i keramičari odlaze u Švedsku i Norvešku za platu od 2.500 evra mesečno, u Srbiju dolaze da rade građevinci iz Albanije i Makedonije za dnevnicu od 25 evra, piše Blic.

  Prema najnovijim podacima Eurostata, građevinarstvo u Srbiji doživljava ekspanziju najveću u poslednjih deset godina. U prva tri meseca ove godine građevinska delatnost zabeležila je rast od 26,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Na drugoj strani, uprkos građevinskom bumu, majstori i kvalifikovani građevinski radnici mahom beže iz naše zemlje, a njihova mesta popunjava jeftina radna snaga iz regiona.

  Preduzimači u Srbiji istovremeno se suočavaju sa manjkom radnika, ali i ucenama onih koji su ostali da rade. Svesni da bi odlaskom poslodavcu napravili problem mnogi radnici sada traže veću dnevnicu. Umesto 25 ili 30 evra, tako uspeju da dobiju 35 evra plus hranu. Uslov je da gazda nije uposlio susede iz Makedonije i Albanije, koji su spremni da rade za 25 evra.

  Goran Rodić iz Građevinske komore kaže za „Blic” da Srbiju napušta i polukvalifikovana radna snaga i kvalitetni majstori i zanatlije.

  – Događa se ono na šta smo upozoravali pre 15 i više godina. Nismo školovali kadar, starosna struktura zaposlenih u građevinarstvu je 55 godina i imate situaciju da dosta naših radnika odlazi u inostranstvo zbog bolje zarade. U evropskim zemljama od građevinskih radnika najviše se trenutno traže montažeri skela, fasaderi, majstori za pod, ali i instalateri mašinskih instalacija i elektroinstalacija, kao i instalacija na energetskim blokovima u termoelektranama – rekao je potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

  Deo dobrih radnika angažovan je na velikim infrastrukturnim projektima u kompanijama poput „Energoprojekta”, „Mostogradnje” i Puteva „Jedinstvo” ili u manjem delu na privatnim gradilištima. Procenjuje se da je u niskogradnji trenutno angažovano oko 250 firmi, ali tu uglavnom rade rukovaoci mašinama i polukvalifikovana radna snaga.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE