Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Upoznajte prvu srpsku profesionalnu glumicu

  Rodonačelnik čuvene glumačke dinastije Popović je sveštenik Luka Popović iz Vranjeva. Lukina uža i šira porodica je imala takvu sudbinu da je iznedrila dvadesetak istaknutih glumaca i glumica i svojim talentima su i te kako doprineli srpskom pozorištu.

  Draginja Ružić je jedna od sedmoro Lukine dece. Rođena je u Vranjevu 2. oktobra 1834. godine. Srpska glumica bila je članica ansambla Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, i smatra se prvom srpskom profesionalnom glumicom.

  Lukina deca su nakon njegove smrti morala na neki način da nađu sredstva za život i svakog od njih je put odveo u pozorište. To zapravo i  čudi, s obzirom da je tada bilo sramota i veliki greh da se devojka pojavi na pozornici, a „kamoli da se još i šminka i ljubi“. Međutim, tih godina pozorište je dobilo mnoge talentovane glumce, reditelje i glumice.

   

  Draginja se udala za svog kolegu, istaknutog glumca Dimitrija Ružića. Dimitrije je jako teško podneo Draginjinu smrt (6. septembra 1905. godine u Vukovaru) i do kraja svog života je žalio i patio za njom. Draginjini posmrtni ostaci preneti su kasnije u Novi Sad na Almaškom groblju u istoj kosturnici sa svojim suprugom Dimitrijem i sestričinom Milkom Marković, takođe poznatom srpskom glumicom.

  Draginja Ružić je za života odlikovana Srebrnim lovorovim vencem, koji je dodeljivalo Društvo za Srpsko narodno pozorište glumcima i drugim pozorišnim umetnicima. Danas taj venac spada u kolekciju ukupno 13 venaca koji se nalaze u Pozorišnom muzeju Vojvodine, u Novom Sadu, gde i jedna ulica nosi Draginjino ime.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay/Pozorišni muzej Vojvodine

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE